Светосавска академија у Центру за културу

Тамо где је љубав нема насиља

Свети Сава одредио је крст којим се крстимо, језик којим говоримо, писмо којим пишемо и пут којим корачамо. Пут љубави, милосрђа и свих хришћанских врлина. Зато се данас око његовог имена сабирамо у храмовима и школама широм Србије и на свим просторима где српско име сеже. Сабирамо, ради благодарја и молитве  да нас пред престолом Божјим заступа. Ваљевска гимназија, у сарадњи са Црквеном општином Ваљево, у Центру за културу већ више од две деценије на сабрање око лепе речи у част Светог Саве позива. Тако је било и лета Господњег 2018…

Много тога нам је оставио Свети Сава и много је области у којима можемо следити његов пример. Поставио је темеље самосталне Српске Цркве, основао школе, подигао и обновио бројне храмове и манастире широм Србије, али и ван њених граница. Био је сјајан дипломата и велики миротворац. Мирио је завађену браћу над очевим моштима. Мир Божји био је једно од његових најважнијих дела, казао је у светосавској беседи директор Ваљевске гимназије др Војислав Андрић. Данас, када насиље препознајемо као један од највећих друштвених проблема, дело Светог Саве учи нас да га љубављу можемо победити.Тамо где постоји љубав према природи која нам је од Бога дата, где се млади васпитавају да штите природу а не уништавају, нема деградације животне околине.

  • Бесмртно дело Светог Саве нас учи да је љубав према природи и живим бићима која у њој живе најбоља екологија. Јер, нарушавање равнотеже у природи не може људима донети ништа добро. Тамо где постоји човекољубље, хуманост, међусобно уважавање и поштовање, тамо где се развија љубав, нема насиља ни у школи, ни на улици, ни на утакмици, у кафићу и у породици – истакао је др Војислав Андрић.

Свети Сава имао је велику љубав према Богу, свом народу, својој вери и према раду. Личним примером поучавао је како се реч Господа Христа у свакодневном животу сведочи и непрестано дела у славу Творца, а на добробит свог рода.

Као и ранијих година, неке важне тренутке у животу младог принца Растка Немањића, потоњег монаха Саве и првог архиепископа Краљевине Србије, оживели су рецитатори Ваљевске гимназије. Овога пута приказана је драматизација приче „Свети Сава и голубица“ у режији Анђелке Јеремић. У музичком делу програма наступили су Црквени хор „Хаџи Рувим“,  Градски хор „Абрашевић“ и Хор Ваљевске гимназије.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’317′]