Концерт у част Светог Саве Дечјег црквеног хора „Хаџи Рувим“

У сусрет Савиндану, празнику са посебном љубављу светкованом међу ђацима и наставницима, Дечји црквени хор „Хаџи Рувим“ приредио је на великој сцени Центра за културу Концерт у част Светог Саве и на најлепши могући начин Ваљевце увео у прославу првог српског архиепископа и просветитеља. Овом приликом, премијерно су изведене песме са новог компакт – диска „Роди нам се Господ“, другог по реду којег су, по годинама мали, а по уметничкој снази велики певачи „Хаџи Рувима“, под вођством сјајног педагога Вање Урошевић, објавили у издању београдске Издавачке куће „Чувари“. Први ЦД „Ко то грли мог Данила“ подарен је поклоницима духовне музике пре пет година. За осам година трајања, „Хаџи Рувим“ бележи две аудио збирке песама у маниру савремене музике за најмлађе,што је изузетан мисионарски допринос, својеврстан наставак Духовне лире Светог Владике Николаја.

„Преображење“, „Стварање света“, „Хоћу да живим“, неколико песама које славе празник Рођења Христовог („Иде Божић“, „Божић Бата“, насловна нумера „Роди нам се Господ“…) и низ других које су богонадахнути аутори написали, а у ноте сместио београдски композитор Миленко Мачак, представио је Дечји хор „Хаџи Рувим“ са солистима Мином Петровић, Аницом Мићић, Нађом Матић, Анастасијом Радовановић и Емилијом Крунић. Посебно вредна пажње јесте композиција „Кад се небо осветли“, за коју је текст написала и мелодију осмислила чланица хора Анастасија Радовановић, а аранжман урадила Вања Урошевић, под чијом управом Дечји хор „Хаџи Рувим“ од оснивања успешно наступа широм Србије.

Водећи посетиоце кроз вече музике која богати душу, протонамесник Бранко Чолић истакао је да је Свети Сава,иако је давно живео на земљи, нама  ближи од неких наших савременика јер нам је блиско оно за шта се залагао.

  • Он је учврстио у нашем народу револуцију коју нам је Господ Христос донео – да се преумимо и покајемо. Срце треба да буде чисто код сваког човека појединца, а тиме и код народа у целини. Гледајући вас вечерас, Свети Сава се радује – рекао је протонамесник Бранко Чолић. Он је заблагодарио свима који су учествовали у раду на овом богоугодном подухвату, Епископу ваљевском, Г. Милутину са чијим благословом „Хаџи Рувим“ ствара, организаторима концерта – Светосавској омладинској заједници и Центру за културу и свим суграђанима који су дошли да са хором умноже радост стваралаштва.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’318′]