Свечано отворен Православни саветодавни центар „Свети Јустин Ћелијски“

Иако већ нешто више од пола године стручни тим Православног саветодавног центра „Свети Јустин Ћелијски“ (духовник, социолог и два психолога, нап. аут.) пружа бесплатну помоћ нашим суграђанима, на празник Преподобне Меланије Римљанке и Светог Доситеја Загребачког, 13. јануара 2018./31. децембра 2017. године, ова терапијско – духовна установа и свечано је отворила своја врата свима које савет и понеки сат разговора могу оснажити и бити корисни у борби са тегобама душе и разним искушењима свакодневног живота.  Православни саветодавни центар „Свети Јустин Ћелијски“ најновији  је изданак прегалаштва сестринства манастира Ћелије, предвођеног игуманијом високопреподобном мати Гликеријом. Основан је одлуком Епархијског управног одбора и Епархијског савета, а по благослову Епископа ваљевског Г. Милутина. Подршку Центру својим учешћем у свечаном отварању пружили су градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић са сарадницима, директор Опште болнице Ваљево др Зоран Ђурић, бројни гости и пријатељи манастира Ћелије, у првом реду чланови тима Пастирско – духовног центра Архиепископије београдско – карловачке, чија мисија са успехом траје већ 25 година. У име Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Г. Милутина, одсутног услед синодских обавеза, молебан за успешан почетак рада служио је архијерејски заменик протонамесник Филип Јаковљевић.

У данима у којима прослављамо Рођење Господа Христа, Који је дошао у грешни свет да нас спасе греха и смрти, подсећамо се да Бог лечи душу човека, али не заборавља ни тело. О томе нам говоре бројни примери исцељења у Светом писму. Господ гледа на човека као на целокупну личност. Стога, задатак и циљ Центра јесте да помаже људима као целовитим бићима, истакао је протонамесник Филип Јаковљевић.

  • Живимо у времену у ком се јављају многе болести, које раније готово да нису постојале. Човек се суочава са тим болестима и тад често постави питање смисла болести и смисла живљења. Тешко је неверујућем човеку да схвати зашто му је болест дата. Али, народно искуство је преточило то у мудрост – „оно што ме не убије, то ме ојача“. Некада се даје болест да би се човек запитао о духовном смислу свог живота.  Задатак овог Центра поред осталог је и да помогне човеку да дође до одговора о смислу постојања и превазилажења болести – рекао је протонамесник Филип Јаковљевић. Благословом Светог Оца Јустина и жртвом мати Гликерије и њених сестара, ова установа имаће и васпитну улогу. Јер, хришћански појам васпитања везан је за пружање духовне хране, неопходне за напредовање душе човека.

За четврт века постојања Пастирско – духовни центар у Београду забележио је 80 хиљада прегледа. Велико искуство је иза њих и данас је част да буду део свечаног отварања Центра у Ваљеву и пожеле му успешан рад, рекао је др Томислав Томић, сарадник београдске установе. Прва психијатријска болница основана је у манастиру Светог Наума Охридског у доба Светог Саве. Дакле, у лечењу душа људи заједништво Цркве и науке има дугу традицију.

  • У нашим саветовалиштима бринемо о људима свих нација и религија. Многи од њих долазе добровољно и чешће код нас, него у државне установе. Ваљево је једно од места која су претрпела страховита страдања, нарочито у Првом светском рату… Овај народ и српски народ уопште је јако пропатио у оба светска рата. Такође, били смо „обезглављени“ без Цркве у доба комунизма. Сад се највећи број људи окреће Цркви. Зашто? Зато што су исцрпљене све могућности у свету. Такође, претрпели смо и трауме у време бомбардовања. Психијатри и психолози ће нажалост имати све више посла. Болнице су преоптерећене и лекари не могу да се посвете довољно пацијенту и нама често шаљу људе из болнице „Лаза Лазаревић“… – каже др Томић. Он је изразио наду да ће Центар „Свети Отац Јустин Ћелијски“ исто тако успешно радити. Отежавајућу околност како духовним центрима, тако лечењу уопште, представља дефицит стручњака из области неуропсихијатрије. „Ми смо врста која изумире“, нашалио се др Томић. Мада, познато му је, Ваљево има сјајне стручњаке за које верује да ће помоћи Православном саветодавном центру „Свети Отац Јустин“.

Свечано отварање завршено је трпезом љубави, које је ћелијско сестринство припремило за све госте.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’305′]