У суботу свечано отварање Православног саветодавног центра „Свети Јустин Ћелијски“

Прва терапијско – духовна установа у Епархији ваљевској Православни саветодавни центар „Свети Јустин Ћелијски“ почела је са радом 12. јуна 2017. године са циљем да уз помоћ свештеника и стручњака из области психологије, социологије и психијатрије  бесплатно помогне свима који  затраже помоћ у виду савета и разговора како би оснажили своје духовно биће, превазишли неке душевне тегобе, предбрачне и брачне проблеме,  трауме, победили болести зависности, препознали штетност деловања секти и томе слично. За протеклих шест месеци, за помоћ се обратило 27 људи различите старосне доби, образовања и имовинског стања, и обављено је 58 разговора, обзнанио је на конференцији за новинаре у Духовној библиотеци „Свети Отац Јустин“, где Центар и ради, протонамесник Бранко Чолић. Помоћ за сада пружају духовник, социолог и два психолога. Центар ће свечано и уз молитву отворити Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин у суботу 13. јануара 2018. године у 11 часова, заједно са представницима локалне самоуправе Ваљева и свих општина које припадају Епархији ваљевској.

Православни саветодавни центар „Свети Јустин Ћелијски“ основан је одлуком Епархијског управног одбора и Епархијског савета Епархије ваљевске по благослову Епископа Милутина, а по узору на Пастирско- духовни центар Архиепископије београдско – карловачке, који је почео са радом пре двадесет година уз благослов блажене успомене Патријарха Павла, рекао је сарадник манастира Ћелије протојереј – ставрофор Ненад Андрић.

Идеја за оснивањем овакве једне установе проистекла је из разних догађаја који су испунили седамдесет година дугу монашку службу игуманије манастира Ћелије, високопреподобне мати Гликерије. Током ратова деведесетих година, помажући деци са зараћених подручја, мати Гликерија одвела их је у манастир Свете Лидије у Аспровалту, где се налази један од највећих хуманитарних центара у Грчкој. Одушевљена њиховим милосрдним радом, као и Пастирско – духовним центром у Београду, мати Гликерија пожелела је да и у Задужбини „Свети Отац Јустин“ формира једну такву установу. Последњих петнаестак година у манастиру се сусретала са људима који су неретко бивали у потпуном безнађу и очају, на ивици да себи одузму живот. Многима од њих и само разговор био је од помоћи…

  • Свима нам требају разговори, савети, разумевање… Центар прима и младе и старе. У данашњем времену родитељи немају кад да разговарају са децом… Бог воли свако људско биће и оно, кад дође до понора, дође у манастир. Ми можемо да саслушамо и да упутимо, али не можемо стручно да помогнемо и зато нам је била жеља да отворимо центар попут оног у Београду. Овде нема „белог мантила“, нити чекања у реду. Свако може да дође, попуни картон и добије бесплатно помоћ- рекла је мати Гликерија.

У случајевима потребе за даљим интервенцијама Центар сарађује са референтним медицинским и социјалним установама. Све информације везане за доласке и саветовања биће држане у професионалној дискрецији и сигурности. Такође, у оквиру своје мисије, Православни саветодавни центар „Свети Јустин Ћелијски“ организоваће и трибине о разним темама, на којима ће гостовати врсни стручњаци из области хуманистичких наука. Први међу њима већ у суботу, након свечаног отварања,  биће др Светомир Бојанин, чувени дечји психијатар из Београда.

Све информације о пружању помоћи у Православном духовном центру „Свети Јустин Ћелијски“ могу се добити посредством телефона 014/ 3519- 715 и 014/233- 403 понедељком, средом и петком од 14 до 19 часова. Такође, може се и лично доћи у Духовну  библиотеку и распитати се.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’303′]