Божићне светковине у Епархији ваљевској

Молимо се да мир Божји испуни наша срца

Празник Рођења Богомладенца Христа, из године у годину, окупља верне у светим храмовима да предвођени својим пастирима молитве узнесу и заблагодаре Господу Који је, узевши тело човека, подарио љубав и све врлине, којима људски род Царства небеског може бити удостојен. У част Рођења Богомладенца Христа, у ваљевским храмовима на Бадње вече служене су вечерње службе, налагани бадњаци, небо обасјавали ватромети, малишани песмама оживљавали чудесан тренутак из Витлејемске пећине, даривало и радовало се како доликује Најрадоснијем хришћанском празнику. У поноћ и у јутарњим сатима, сабрања су настављена на Светим Литургијама у сва четири ваљевска храма, на којима је прочитана Божићна посланица Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја и свих архијереја Српске Православне Цркве.  Посебан печат овогодишњој прослави Божића у Ваљеву дало је и прво божићно литургијско сабрање у новоподигнутом Храму Светог Нектарија Егинског, којим је началствовао Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин. Прва Божићна Литургија у храму посвећеном славном чудотворцу са грчког острва Егина веома је обрадовала архимандрита Нектарија Виталиса из Камаризе, духовника чији је небески заштитник Свети Нектарије.  Његове поздраве и благослове Епископ Милутин пренео је својој духовној деци. Онима најмлађима, којих је на божићно јутро било највише у новом храму, уручени су пакетићи сачињени од слаткиша и књиге за децу о Светом Нектарију, коју је приредила вероучитељица Лијана Крунић.

Господ није постао човек како би показао своју славу и величанство нити да би се, праћен војскама небеским, појавио у овом свету као његов Господар. Спаситељ је благоизволео родити се од Пресвете Богородице како би човек, благодатним силама Духа Светог, крштењем и учешћем у Светој Литургији, био препорођен и постао бог по благодати, сабрат и сутелесник Богочовека, једна је од порука Божићне посланице Патријарха српског Г. Иринеја.

Подсећајући на бурну и често страдањима испуњену српску историју, првојерарх СПЦ указује да само ако су нам домови испуњени вером, врлинама, снагом и потомцима, можемо као народ дочекати економски и сваки други напредак којем тежимо. Ако постепено нестајемо, никаква нам добра овог света неће вредети. Као и приликом ранијих обраћања, Патријарх Иринеј позива да се у молитвама сетимо браће и сестара у отаџбини и расејању, посебно страдалног српског народа на Косову и Метохији.

  • Знамо да је на Косову и Метохији остао наш напаћени народ да мученички исповеда своју свету православну веру и храбро сведочи своје српско име. Знамо, као што и они знају, и не заборављамо ништа од свега тога, јер су Косово и Метохија наш Јерусалим, наша света земља – наводи се у посланици.

У данима прослављања Рођења Спаситеља, требало би да се помолимо и за све оне, нарочито младе људе, намучене страшним пороцима и болестима зависности, да их Господ укрепи како би препознали Његов лик у себи, смело устали и збацили окове погрешних избора. Такође, свесни да у свету данас звецка оружје и да се насиље спроводи над невинима и беспомоћнима, Божићна посланица СПЦ нас храбри да не губимо наду и молимо Богомладенца Христа „да просветли таму и окрене добру оне који држе полуге моћи у својим рукама“.

Дакле, порука је и данас и у векове: не бојимо се, већ молимо јер, Бог је с нама! Како Свети Владика Николај у песми о Божићу каже:“Љубав не зна страха, нити понижења. Добро дош’о Христе, Владико спасења“.

Ј. Ј.

Божићне свечаности у намесништвима Епархије ваљевске

[supsystic-gallery id=’293′]