Бадње вече и Божић у Подгорини

Христос се рађа – прослављајте!

Христос са небеса – сусрећите!

Христос на земљи, узвисите се!

Певајте Господу сва земљо;

И да обоје заједно кажем:

Нека се узвеселе небеса,

И радује земља.“

(Свети Григорије Богослов, Беседа 38)

Уочи сверадосног празника Рођења Христовог – Божића, на Бадње вече у храмовима подгорског намесништва одржана су вечерња богослужења након којих су освећени и наложени бадњаци. Као и годинама до сада, у овдашњим  храмовима свештеници су даривали најмлађе бомбонама, а по традицији за одрасле ради послужења кувано је вино и ракија.

У раним јутарњим часовима одслужена је Света Литургија на којој је читана Божићна посланица Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и свих Архијереја Српске Православне Цркве. Учешће у Светој тајни Причешћа узело је мноштво верника, а Света Литургија је завршена благословима свештеника уз божићни поздрав „Христос се роди“, након чега су верници са радошћу отпоздравили „Ваистину се роди“.

Слободан Андрић, вероучитељ

[supsystic-gallery id=’295′]

Прво налагање бадњака у Горњем Црниљеву

 

У Горњем Црниљеву у порти Храма Светог великомученика Георгија, по први пут откако је храм подигнут, на Бадње вече је организовано свечано паљење бадњака. Најпре је вршено вечерње богослужење, после ког се пригодном беседом верницима обратио свештеник Чедомир Ђурић.  Истакавши значај Божића и посебну лепоту његових обичаја, свештеник Ђурић пожелео је присутнима да  у миру и благостању проведу празник Христовог рођења.

            У наставку ове предивне вечери извршено је свечано паљење бадњака, које су верни донели од својих кућа, чему су се нарочито радовала деца.  Након тога уследило је послужење – кувано вино и посне посластице.

            Уз похвале за организацију, надамо се да ће  ложење бадњака у лепом подгорском селу од ове године постати традиција.

            МИР БОЖИЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ!

                                                                                  вероучитељ Жељко Богосављевић