Епископ Милутин на Бадње вече у Покровском храму

Оваплоћење Господа Христа донело нам је неисказана блага

Као и ранијих година, у Храму Пресвете Богородице мноштво верног народа окупило се да молитвено прослави Бадње вече и подели радост ишчекивања празника Рођења Богомладенца Христа. Вечерњу службу служило је свештенство најстаријег градског храма, а посебно свечаним сабрање је учинио Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин, који је учествовао у богослужењу и осветио бадњак. Поред макете Витлејемске пећине у порти храма уприличен је културно – уметнички програм, у оквиру ког су песмом и рециталима симболику и значај Најрадоснијег празника дочарали Дечји црквени хор „Хаџи Рувим“, под управом Вање Урошевић, и ученици Економске школе Ваљево Александра Томић и Никола Милутиновић. Сви учесници сабрања „засути“ су бомбонама, а на крају је небом засијао ватромет, коме су се нарочито обрадовали најмлађи Ваљевци.

Господ Христос се јавља и загрева хладне пештере срца људских, баш како је пре више од два миленијума загрејао пештеру у Витлејему. Он је љубав, милост, разум, чистота и доброта. Зато, вишевековна је порука, данас треба свима да опростимо и измиримо се. Да нам се у срцима зацаре сва добра која од Господа долазе…

Оно што су старозаветни пророци предсказивали, обистинило се данас. Оваплоћење Бога Логоса донело је нама људима неисказана блага и Царство небеско, беседио је протонамесник Слободан Алексић.

  • Колико је пре оваплоћења и очовечења Бога Логоса небо било далеко од земље, толико је од нас било далеко Царство небеско. Зато се Господ оваплотио и постао дете Пресвете Богородице у јаслама у Витлејемској пећини, над којом су анђели певали сверадосну песму:“Слава на висини Богу, а на земљи мир, међу људима добра воља“- приближио је протонамесник Слободан Алексић расуђивања о Рођењу Господа Христа Светог Григорија Паламе, једног од највећих православних богослова.

Честитку вернима упутио је и архијерејски намесник први ваљевски протонамесник Дарко Ђурђевић, позвавши их да дођу и на Светим Литургијама у поноћ и ујутру прославе Божић.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’291′]