СВ. ВЛАДИКА НИКОЛАЈ БЕСЕДА О ВЕЛИКОМ ГРЕХУ НЕПОШТОВАЊА РОДИТЕЉА


Згрчен човек не гледа у небо него у земљу. Беше тако у оно време једна жена згрчена. Осамнаест пуних година глава њена беше спојена с коленима њеним, те могаше гледати само прашину земну, и црве у прашини, и удисати прашину и сваки смрад од земље. Сажали се на њу Христос и викну јој: Жено опроштена си од болести своје и метну на њу руке и одмах се исправи и слављаше Бога (Лк. 13, 2).

Модерно тумачење: Од свих континената на овоме све ту Европа највише представља згрчену жену. Од како се верске старешине европске, без знања и воље народа европских оделише од праве цркве Христове, која је на Истоку, од тада се европско човечанство почело све више згрчавати и главу к земљи спуштати. Двадесети век је нај болеснији век у животу европског човечанства. Јер у том веку глава тог човечанства спустила се тако ниско да се спојила с коленима. Отуда је пред очима тога човечанства само земља, и црви земаљски, и пред носом његовим смрадови земни.

Говорити му о небу, то значи говорити му о оном што оно не може да види, јер је цело биће његово згрчено тако да може својим чулима да осети само оно што је доле, што је од земље, што је ниже од човека. Под тим углом згрчене жене мора се посматрати и ценити сав живот Европе за многа минула столећа. Под тим углом светлости коју види згрчена жена гледајући у земљу, развијала се наука, уметност економија, политика и сав живот људски, приватни и друштвени, и опште човечански. Гледала се само земља, и објашњавало се све земљом. Видела се само земља, и борило се само за земљу. Чула се само земља и сва наука људска управљала се пре ма шуштању влажне земље. Осећао се само мирис трулежи земаљске, и тај мирис је, потпуно надвладао све благоухане мирисе небесне.

Разум људски предао се испитивању онога што је око видело и ухо чуло и нос мирисао, тј. предао се земљи и само земљи, јер је то био разум згрче не жене. Стотине апарата изумео је ум згрчене жене да испита земљу и оно што је у земљи. И испитао је све биље и корење и црве велике и мале и најмање, и црве видљиве и невидљиве. Згрчена жена наоружала је своје очи са микроскопима и ситним наочарима да види баш сав црвињак земаљски. И све је видела, и све сазнала и небу и земљи објавила да и не постоји ништа осим црви, великих и малих, видљивих и невидљивих, мислећих и немислећих, и да је човек само један црв међу црвима и над црвима, управо један надцрв.

Дотле је могла да види згрчена жена и не више. Да би више видела, морала би бити усправљена, са главом дигнутом к небу и са умом усправљеним у виши свет. А тај виши свет није црвињак него вишњи Јерусалим, свјетоносно и лучезарно војинство Господње, састављена од прекрасне јерархије небесне од серафима и херувима и начала и власти, господства и силе, и архангела и ангела, и од безбројних и безбројних праведника и богоугодника. Сав тај вишњи Јерусалим, сав тај духовни свет изнад човека, згрчена жена не може да види. Она види само оно што је ниже од ње; никако оно што је више од ње. Због тога све што је мислила и сазда ла за последњих неколико векова смислила је и саздала на песку, на прашини на земљи и блату, што може да види и осети испод себе.

Ко посматра у тој светлости развој европског човечанства од поделе цркве тај ће све разумети. Као што рибар из блатњаве реке мирише на блато, тако и сва култура европска, са науком њеном и философијом и уметношћу и религијом и васцелом културом – сва мирише на блато, на земљу, на прашину; што згрчена жена једино може да види, Христос је једини лекар од згрчености.

Узрок згрчености Европе јесте у гажењу закона Божијег нарочито у непоштовању родитеља својих. Ништа Бог не кажњава тако страшно као грех деце према родитељи ма својим, јер то је грех према родитељу небесном. Зато је Господ од почетка благословио оне који поштују родитеље своје, свога оца и своју мајку, као символ самога Бога, а проклео оне који се ругају оцу своме, као што је био случај са Хамом, сином Нојевим, који се наруга оцу своме Ноју. Поштуј оца својега и матер твоју, то је средина, срце свих заповести Божјих. Ко поштује земаљског родитеља свога, тај поштује и свог родитеља небеснога. На овој нижој школи заснива се и она виша школа. Ко не поштује оца и мајку које види, како ће поштовати Бога Оца кога не види?

Почетак све згрчености европске јесте непоштовање родитеља ни телесних ни духовних. Од тада почиње расти грба на леђима њеним као у камиле, и од тада глава њена сљубљена са коленима њеним. Зато не види ништа што је небесно и не разуме ништа што је божанско. Она види и разуме само оно што је црв и црвињак.

Пазите се, браћо, и научите поштовати родитеље своје. То је сва заповест Божија, стожер свих осталих заповести Божијих. Поштуј оца свога и матер своју да ти добро бу де и да дуго поживиш на земљи. А ми још у смислу Јеванђеља додајемо – и да наследиш царство Оца свог не бесног, коме нема краја. Амин.

 

Извор: КРОЗ ТАМНИЧКИ ПРОЗОР, ПОРУКЕ СРПСКОМ НАРОДУ ИЗ ЛОГОРА ДАХАУ LXXIX