Епископ Милутин на заклетви децембарске класе

Војском се чува мир своје земље

У  касарни „Војвода Живојин Мишић“ данас је свечано војничку заклетву положило 217 војника на служењу војног рока (169 мушког и 48 женског пола) генерације „Децембар 2017“ из 1. и 2. Центра за обуку у Сомбору и Ваљеву.

У часу полагања заклетве, припадници војске дају реч својој отаџбини да ће чувати њену независност и територијалну целовитост. Реч, пред знамењима изречена, не повлачи се, јер је дата Србији која их воли и која је на њих поносна, истакао је у поздравном говору министар одбране у Влади Србије Александар Вулин. Сабрали смо се данас у Ваљеву, једној од славних ратних престоница из 1915. Граду, у ком су веровали да ће српске војске и државе нестати, како те 1915., тако и 1941. и 1999. године. Граду, у ком се родио Стојадин Мирковић, војник који је за заклетву положио свој живот…

  • Не иде Србин у војску зато што је жељан рата, већ зато што зна да се војском чува мир. Не иде Србин у војску зато што је жељан туђе земље, већ зато што зна да се само моћном и снажном војском чува своја земља. Не иде Србин у војску да угрози нечије детињство, већ зато што зна да се само снажном и јаком војском чува детињство наше деце. Зато смо данас у Ваљеву, где смо створили историју, сигурни да ћемо је бити достојни – поручио је министар одбране Александар Вулин.

Како Епархија ваљевска и Војска Србије негују успешну сарадњу, полагању заклетве традиционално је присуствовао Епископ ваљевски Г. Милутин. Део овог свечаног чина били су и начелник Колубарског округа Горан Миливојевић, помоћник градоначелника Ваљева Мирослав Пимић, високи официри Војске Србије, чланови породица и пријатељи војника.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’282′]