Празник Светог Андреја Првозваног свечано прослављен у Матичној библиотеци „Љубомир Ненадовић“

Орден Светог Владике Николаја –  круна славске свечаности

Најстарија установа културе у Ваљеву Матична библиотека „Љубомир Ненадовић“ традиционално је прославила своју крсну славу – Светог апостола Андреја Првозваног, у народу звану Андријевдан. Обред резања славског колача и освећења жита и вина служио је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин, уз саслуживање свештенства из Ваљева. За „на делу исказану љубав према српском народу и дела просвећивања која годинама чини у свом граду“, Владика Милутин одликовао је Библиотеку Орденом Светог Владике Николаја, учинивши тако величанственим овогодишње светковање њеног небеског заступника.

Велика је обавеза бити део славске свечаности у Матичној библиотеци „Љубомир Ненадовић“, најстаријој културној установи у Ваљеву (основана 1868. године као Читаоница ваљевска). Обавеза, али и лепота што наша Црква и Библиотека лепо сарађују и мисионаре, беседио је, по благослову Епископа ваљевског Г. Милутина, архијерејски намесник први ваљевски протонамесник Дарко Ђурђевић. Честитајући славу запосленима установе, протонамесник Ђурђевић пожелео је да истрају на путу духовности, наде и борбе да она стално напредује и буде саставни део живота свих нас.

„За отаџбину се не гине само на бојном пољу. За отаџбину се може умирати и у сваком корисном раду… И кад тако извршавамо сваки своју дужност, онда ћемо одужити народу дуг који му дугујемо“, речи су знаменитог српског филолога Ђуре Даничића на које је подсетила директорка библиотеке Виолета Милошевић. Вођени тиме, ваљевски библиотекари у години на измаку марљиво су радили за добробит културе и књиге. У складу са могућностима, увећали су збирку књига, старали се о условима у којима су књиге смештене, пратили жеље и потребе корисника, унапређивали своје стручно знање и несебично га делили са колегама из других културних установа, а све за добро свих оних који желе да своје срце и ум отворе за духовне вредности у смутним временима, део је обраћања директорке Библиотеке Виолете Милошевић.

  • Имали смо вољу, веру и хтење да Библиотеку као храм књиге и знања сачувамо и оснажимо, да светли као истински светионик за све пред несразмерним обиљем духовног талога, кича, усамљености и равнодушности. Јер, само знање и просвећеност имају облик људскости… Остала нам је она велика и неостварена намера, да се питање нове зграде за Библиотеку реши што пре, можда чак и у овој години – рекла је Виолета Милошевић, директорка Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“ Ваљево. Она је заблагодарила Епископу Милутину и свештенослужитељима, честитала славу библиотекарима и пожелела добродошлицу свим пријатељима установе.

Прослава Светог Андреја Првозваног ове године у ваљевској Библиотеци крунисана је доделом Ордена Светог Владике Николаја. У име колектива установе, вредно признање из руку Епископа ваљевског Г. Милутина примила је Виолета Милошевић. Такође, Владика Милутин даривао је Библиотеку вредном књигом „Задужбине Косова и Метохије“.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’272′]