Владичанска Литургија у Покровском храму

На празник Светог мученика Јакова Персијанца, 10. децембра/28. новембра 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Покрова Пресвете Богородице, уз саслуживање свештенства из Ваљева и презвитера Душана Ђаковића из Епархије рашко – призренске.

Поучно слово, утемељено на јеванђељској причи о исцељењу згрчене жене које Господ Исус Христос чини приликом проповеди у суботу, произнео је протонамесник Бранко Чолић.

Ова прича учи нас колико је важно имати јаку веру и бити део сабрања у храму јер ту је исцељење. Веру која твори добра дела и никог не осуђује, јер смо сви у Божјој руци. Видевши исцељење, старешина синагоге не благодари Господу, већ се осећа повређено због чињенице да није ништа могао да учине, иако зна законе.

  • Једна од поука ове приче јесте да ми можемо познавати Свето писмо и каноне Цркве, али ако нам то знање не дотакне срце, мртво је и ствара завист. Из зависти је Каин убио Авеља. Из зависти и старешина синагоге осуђује Христа због тога што је лечио суботом. Већина нас је некад била далеко од Цркве па је „открила“ Христа и прочитала Свето писмо. Црв сумње остане па човек почне да осуђује ближње, свештенике… Колико времена треба да прође да почне да осуђује Бога као човек из ове приче? Важно је да нам вера буде праћена делима. Кад се састанемо на богослужењу, да се сјединимо са Богом и својим ближњим. Ако у нашим срцима има зависти, нећемо успети ниједно од то двоје – истакао је протонамесник Бранко Чолић.

Како се налазимо у данима Божићног поста, протонамесник Бранко Чолић је подсетио да, уз телесни пост, треба да практикујемо и ону духовну димензију – да се уздржавамо од лоших помисли и осећања. Нема очајања и туге, Господ је само радост заповедио. Пуна су небеса оних који су Му се радовали и који се за нас данас моле, закључио је протонамесник Бранко Чолић.

На крају Литургије, бројни верници примили су Свету тајну причешћа.

Такође, у духу милосрђа на које нас наша вера позива, сви учесници литургијског сабрања, према својим могућностима,  дали су прилог за лечење Михаила Грбића, дечака з Ваљева.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’269′]