Прослава Ваведења Богородичиног у манастиру Пустиња

 

Ваведење је празник васпитања

Ваведење Пресвете Богородице, празник коме је посвећен храм манастира Пустиња, и ове године, у древној и по лепоти надалеко познатој светињи Ваљевске епархије, прослављено је у великој молитвеној радости. Светом Литургијом началствовао је високопреподобни архимандрит Михаило (Биковић), старешина манастира Јовања, док је молитвено учествовао у Литургији, славски колач преломио и поучно слово произнео Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин. За трпезом љубави, коју је припремило сестринство Пустиње предвођено игуманијом мати Нином, благодарје архијереју, браћи свештеницима и свим учесницима сабрања упутио је архијерејски намесник први ваљевски протонамесник Дарко Ђурђевић.

У храм Божји долазимо да молитве узнесемо, послушамо Свето јеванђеље и понесемо његове поуке у свом уху и срцу. Свето јеванђеље је реч Христа Господа и то га чини најбољом науком. Науком, која ће трајати вечно… Празник Ваведења Пресвете Богородице подсећа на дан у ком је трогодишња Марија уведена у храм у Јерусалиму и посвећена Богу на службу, чиме је испуњен завет њених родитеља. Ваведење је најлепши празник васпитања, јер нас учи како дете треба васпитати, насупрот неким данашњим обрасцима, који децу усмеравају ка лажним вредностима, казао је Епископ Милутин у поучном слову у част храмовне славе манастира Пустиња.

Света Дјева Марија није много говорила. Углавном је ћутала и слушала о Господу. Она је најчистија и најсветија, богоизабрана да у своју утробу смести Оног Кога небо и земља не могу обухватити. На њеном примеру видимо да се дете најбоље васпитава када у себе прима реч Божју.

  • Ми у срце детиње уносимо и добро и зло. Родитељи се пред децом никада не смеју свађати јер она осећају да се нешто лоше догађа. Када човек чини добро, он личним примером васпитава дете, учи га какво треба да буде… Ништа лепше од деце нема! Али, деца нису власништво родитеља, већ дар који им је од Бога дат да их одгаје Њему на радост. Свако од нас је видео непослушну децу која игноришу своје родитеље. То је туга! Ту нема благослова Божјег. Данас је дан васпитања, а право васпитање је утемељено на Светом јеванђељу – истакао је Епископ Милутин.

Најважније је децу научити двема основним заповестима: да љубе Господа Бога и ближњег свог. Не давати им све што траже, већ само оно што им је на корист. Гајити их, како Свети апостол Павле каже, „у науци и страху Господњем“. Уливајте деци у срце одвратност према греху, према неправди и лажима, личним примером им покажите шта је добро и какви треба да буду, саветује ваљевски архијереј. Цитирајући речи једног учитеља, које говоре о мајци, њеној љубави и свим врлинама, које је својим животом сведочила, Владика Милутин закључио је да управо та добра која се деци пренесу кад су мала остају заувек у њима. Он је честитао славу игуманији манастира Пустиња високопреподобној мати Нини, њеном сестринству и свима који су дошли да ваведењску радост поделе у вековима старој светињи.

Славећи Ваведење Пресвете Богородице припремамо се за празник Рођења Богомладенца Христа. Лепо је што смо се сабрали да Светом Литургијом, литијом и свечаном трпезом заблагодаримо баш овде у манастиру Пустиња, која трудом сестара и даље живи као бесцени бисер православне духовности, културе и историје. Ове године, залагањем Епископа ваљевског Г. Милутина, промењена је шиндра и део кровне конструкције и тиме заштићено здање и прелепе фреске, старе четири столећа, рекао је за славском трпезом архијерејски намесник први ваљевски протонамесник Дарко Ђурђевић. Честитајући празник, он је заблагодарио Епископу Милутину, архимандриту Михаилу (Биковићу), архијерејском заменику протонамеснику Филипу Јаковљевићу, проти Милораду Средојевићу, Ваљевцу који годинама службује у Београду, и свима који су на разне начине допринели славској свечаности у манастиру Пустиња.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=266]