Поетско – музичка прича у Степању

У недељу, 26. новембра 2017. године, у парохијском дому Храма Преноса моштију Светог оца Николаја у Степању, у парохији бајевачкој, изведена је поетско-музичка прича под називом „Срби у крилу Православља“. Како се из назива може закључити, била је то заиста једна дирљива прича о нашим коренима, пореклу, завичају, Православљу… Сваког од нас нешто посебно везује за завичај и увек му се враћамо, ако не физички, онда мислима и срцем. Учесници програма – песници, музичари и певачи су нам показали и на неки начин опоменули нас да никада не смемо и не можемо заборавити ко смо и одакле смо.

У програму су наступили певачка група „Везак“, крајишка група „Плитвице“, чланови Удружења Личана „Завичај“, гуслар Милан Ковачевић, песник Милан Тодоровић, као и песник Синиша Рудан који је извео своје две песме „Зарђала копља“, која је овом приликом након представљања на радију и телевизији 1996. године по први пут јавно изведена, и „Животна доба крајишког села“, посвећену Сјеничаку, селу у Крајини (данашња Хрватска), која говори о прототипу крајишког села.Учесници из неколико различитих крајева и посетиоци окупили су се ради истог циља –  очувања традиције и у спомен наших славних предака, а све то славећи и благодарећи Господу.

На почетку је отац Зоран Марковић поздравио све госте који су, упркос лошем времену, испунили салу парохијског дома до последњег места. Онда је прича кренула… Било је ту здравица, песама уз гусле, етно и духовних песама, Небесне Литургије Светог Владике Николаја, као и дирљивих поема и песама о нашем пореклу и коренима. О селу које је заборављено и кога смо се одрекли, а оно нас је одгајало и чувало. Све узвишено и потресно, а опет тако умилно и једноставно да може да допре до свачијег срца. Успели су ови чувари традиције да нас на тих сат времена одвоје од овоземаљског и свакодневног и бар мало подсете да нам је душа гладна само неба, хлеба небеског и да земља нема све што нам треба, да смо сити пролазног, како се у једној од духовних песама каже.

Међу уваженим гостима били су познати књижевник Радован Бели Марковић и представници Општине Лајковац. Ово дружење уприличено је на иницијативу протонамесника Зорана Марковића, уз посредништво и организацију Милорада Милошевића и помоћ парохијана. Једна од организаторки и учесница, Ђурђица Поповић истакла је да су сви заједничким снагама допринели организовању и извођењу програма. На крају вечери, учесници су поделили поклоне најмлађим посетиоцима. Приређено је и дружење уз вечеру. Сви парохијани надају се да ће у овој парохијској заједници бити још оваквих догађаја, који ће их окупљати и на тај начин постати део традиције.

                                                                           вероучитељ Неда Несторовић

[supsystic-gallery id=’264′]