Дани анђела у Бањанима

У Архијерејском намесништву тамнавском сваке године организује се креативна радионица „Дани Анђела„. Оснивач и реализатор сабрања је ђакон Марко Рафаиловић у сарадњи са наставним особљем  Основне школе „Рајко Михаиловић„ у Бањанима.  Бањани су матична школа у чијем саставу су седам издвојених одељења околних села. Сва деца саборују о теми анђела, молитве и хришћанског братољубља.

Сабор ученика отворио је протојереј – ставрофор Митар Миловановић са молитвом ученика од српског златоуста Светог Владике Николаја Велимировића. Ученици од првог до осмог разреда потрудили су се да осликају свог анђела чувара, користећи разне материјале:  бојице, талог од кафе, пиринач, пасуљ, вату, пластичне флаше, креп папир, вуницу, украсне траке итд.

Поносан на ђаке свог намесништва, прота Митар Миловановић изразио је одушевљење овом радионицом.

– Драги ученици, велики је понос доћи овде код вас и гледати како вашим вредним рукама радите, стварате и пребивате у саборности и љубави хришћанској. Ја вам преносим благослов нашег Владике Милутина који се увек радује сусрету са вама. Дане Анђела је основао ваш вероучитељ, који се труди да вам што боље пренесе хришћанско знање које вам служи да постанете честити и прави хришћани светосавсци и српски домаћини. Живи и здрави били на много година молитвама великог Архангела Михаила и свих небеских сила – поручио је прота Миловановић.

Гости овогодишњег сабрања били су редакција  „Светосавског звонца„  и естрадни уметник Никола Роквић, чију су песму „Заволи„ деца на часу вероунаке отпевала на маестралан начин. Након тога, Никола Роквић се обратио малишанима.

–  Много ми је драго што се налазим овде данас са вама на дивном скупу који носи тако леп назив. Могу да кажем да сте улепшали мој данашњи дан, а самим тим и мој живот. Радостан сам што видим да свој таленат користите у правом смеру. Најбитније је да имате основу коју вас уче на веронауци, јер све у животу долази и полази од вере наше православне.Желим да запамтите да у животу радите ствари за које мислите да ће ваш анђео бити радостан и срећан.Када помислите нешто лоше, знајте да вас неко гледа одозго и да се неће слагати са тиме. Да увек чините милосрђе и помажете друге, да никада не разљутите вашег анђела чувара и Бог ће нам свима помоћи – рекао је популарни певач.

На крају сабрања, директорка школе Весна Васић поделила је вредне књиге ученицима и захвалила гостима на указаној части. По одлуци жирија (професорке разредне наставе Ана Илић и Јелена Младеновић, професорка руског језика Јелка Панић)  најбољи рад имала је Марија Морачанин, ученица четвртог разреда из Сувог Села. Друго место освојила је Андријана Човић (пети разред, из Бањана), а треће Василије Рикановић (први разред, из Бањана). Најмаштовитији је рад  Кристине Илић (осми разред, из Бањана), а  најкреативнији рад Кристијана Павловића из Тулара.Посебна похвала за пано припала је ученицима из Вуконе, као и предшколцима из Бањана.

Јелка Панић, професор руског језика

[supsystic-gallery id=’261′]