Свечано прослављен празник Сабора Светог Архангела Михаила – храмовна слава у Јабучју

У Архијерејском намесништву тамнавском у храму у Јабучју, 21. новембра 2017. године, свечано је прослављен Сабор Светог архангела Михаила. Епископ ваљевски Господин Милутин служио је Свету Архијерејску Литургију уз саслужење архијерејског намесника тамнавског, протојереја –  ставрофора Митра Миловановића, тамнавског свештенства и ђакона Стевана Сировљевића из Ваљева. За певницом су појали вероучитељи овдашњих школа.

Ученици 1- 4. разреда Основне школе ,,Димитрије Туцовић“ организовано су, уз своје учитељице и вероучитеља, неки од њих и први пут али уз велику радост, присуствовали Светој Литургији. Присуство ученика Светој Литургији остварено је у хришћанској љубави и сарадњи директора школе  Александра Лукића, свих учитељица и вероучитеља.

У току Свете Литургије, Преосвећени Владика Милутин беседио је верном народу о томе како човек треба да живи, имајућу увек у виду да је створен по лику и подобију Божјем.

  • Човек је биће које се не види. Оно што ми видимо на човеку је ништа, то је само споља. Ми видимо само један део, али много је вреднији и важнији онај део који се не види. А тај део који се не види је икона Божја, која је у свима нама. Као иконе Божје, ми смо створени да не грешимо. Ми хришћани треба да водимо рачуна како живимо и шта радимо. Ако мрзи, ако завиди, ако отима, ако пијанчи… човек на тај начин уводи грех у своје тело и тако душа постаје  јадна и рањена. Грех рађа смрт и због тога је грех нешто ужасно. Ми хришћани треба да га се плашимо, да бежимо од њега, и, ако смо погрешили, да се покајемо – истакао је Владика Милутин.

      Анђели су за нас невидљива духовна сила јер  наше очи не могу да поднесу  анђеоску светлосну силу. Силу, која је од Бога, јер Бог их је створио. Кроз историју је било, а и данас бива да се анђео  Божији може видети у облику човека. Као што је сишао архангел Гаврило и Марији рекао: „Благословена си Ти међу женама јер ћеш родити Спаситеља душа наших“.

  • Бог је снага и љубав неизмерна. Он је недокучив и изнад свега је и свакога. Он се може осетити срцем, Он се не може видети очима. Он нам је створио очи не да видимо Њега, него Његово дело. Да видимо свет, децу данас да видимо… Да се дивимо како је Бог све створио.

     Преосвећени владика је у беседи подсетио да су свети оци говорили да је  грех и то што деца не слушају родитеље или ученици своје професоре у школи. Ако деца псују, велики је грех… Грех није достојан човека и треба да чинимо све што је добро. Тада је анђео уз сваког од нас и штити нас. Сатану је тешко победити. Да би то успео, човек се мора обући у свемогуће оружје Божје. Свето Писмо говори да је то оружје молитва, пост, причест, добра дела и љубав према свима. Ако се тако човек обуче, онда је човек добро кога је Бог створио. Бог је створио анђеле, људе и Цркву заједно. Црква је мајка наша, она је љубав. Црква нас учи шта је најбоље. Христос нас је учио да љубимо непријатеље своје, благосиљамо оне који нас куну и молимо се Богу за оне који вас мрзе. Није лако. Али, како Христос када је био разапет на крсту није звао у помоћ анђеле, већ је рекао ,,Опрости им оче не знају шта раде“, тако и ми треба да праштамо.

     Владика Милутин поздравио је присутне, нарочито ученике, које је похвалио за рецитовање Молитве Господње Оче наш. Такође, он је похвалио и учитељице и  наставнике, као и верни народ, који је у великом броју присуствовао Светој Литургији.

     Након беседе, верници који су се припремали причестили су се, а после светог причешћа храм је обишла литија. Традиционално, поводом храмовне славе Аранђеловдана, благосиљан је славски колач.

     По завршеној Светој Литургији приређена је богата славска трпеза. Славећи Господа, вероучитељ и учитељице вратили су децу у школу на редовну наставу.

Златко Перић, вероучитељ

[supsystic-gallery id=’259′]