Митровданско славље у Лајковцу

Дана 8. новембра Лета Господњег 2017. црква у Лајковцу   прославила је своју крсну славу – Светог Димитрија Солунског. Овог благословеног дана старешина храма у Лајковцу, протојереј – ставрофор Томислав Матић, са свештеницима лајковачке цркве Томиславом Цветиновићем и Миланом Васиљевићем  и верницима, дочекао је архијерејског намесника тамнавског високопречасног протојереја – ставрофора Митра Миловановића и свештеника Александра Мандарића из Уба, као и свештеника Дарка Крунића из Ваљева. Светом Литургијом началствовао је парох бајевачки протонамесник Зоран Марковић, уз саслуживање свештенства тамнавског и ваљевског намесништва.

Међу угледним гостима био је представник Општине Лајковац Живорад Бојичић са сарадницима  и књижевник  Радован Бели – Марковић.

У својој беседи, архијерејски намесник тамнавски, протојереј – ставрофор Митар Миловановић  руководству општине као и верном народу Лајковца честитао је празник  Светог великомученика Димитрија и Свете великомученице Марине, градске славе Лајковца, истакавши значај њиховог многострадалног подвига за Христа, који се може изразити речима „ништа ме не може одвојити од Христа“. Њихов пример непоколебљиве вере у Христа треба да нам буде путоказ и образац охристовљеног карактера и свакодневног живота у целини.

По Светој Литургији, уприличена је литија, а старешина цркве у Лајковцу протојереј –  ставрофор Тома Матић позвао је све присутне на трпезу на љубави.

У току славске трпезе, ученици Основне школе ,,Миле Дубљевић“ из Лајковца извели су пригодне рецитале и духовне песме, које је за ову свечаност припремила професор српског језика Соња Миловановић. Након ђачке приредбе, присутнима се обратио старешина храма протојереј- ставрофор Томислав Матић. Он је честитао празник  верницима и захвалио проти Митру Миловановићу што је својим присуством увеличао славље.

На предлог старешине храма проте Томислава Матића и свештеника лајковачке цркве, прота Митар Миловановић уручио је Намесничке захвалнице верницима и организацијама, које доприносе духовном животу Лајковца. Општина Лајковац награђена је за изградњу јавне чесме и уређење црквене порте; Дејан Каљевић из Мионице за квалитетно изведене радове у црквеној порти; Милутин Павловић из Лазаревца за бесплатан, дугогодишњи, стручан и квалитетан надзор над грађевинским радовима у црквеној порти; Живорад Лазаревић, власника предузећа „Ива Аграр“ из Лајковца, за вишегодишње несебично даровање лајковачке цркве; Славица Радованчевић за вишегодишње покровитељство Дечије васкршње туцијаде; Мирослав Мирић и Драган Петровић за дугогодишње појање на светим службама у лајковачком храму; Предраг Милиновић и Душан Миловановић за помоћ око организовања црквених свечаности;

За велику ажурност и посвећеност својој цркви Верка Павловић на дар је добила је „Књигу о Арсенију“,  коју је написао протојереј –  ставрофор Митар Миловановић.

Захваливши награђенима, прота Митар Миловановић позвао је све остале вернике да по мери својих могућности дају допринос у одржавању, утврђивању и ширењу верског црквеног живота.

Златко Перић, вероучитељ

[supsystic-gallery id=’252′]

фото: Живомир Мештеровић