Освећење новог дома Удружења „Загрљај“

На празник Светог апостола Томе, 19/6. октобра Лета Господњег 2017., уприличено је освећење нових просторија Удружења родитеља деце са сметњама  у развоју „Загрљај“, које трећу годину заредом успешно ради са малишанима са посебним потребама (њих 62), пружајући им подршку да свој живот што квалитетније осмисле. Нови дом „Загрљаја“ налази се у старој ваљевској чаршији Тешњар, улици Бирчаниновој бр. 77, на месту некада популарног „Ковачевог хана“. Становање у њему дар је Миле Ковачевић, а такође уз помоћ људи добре воље опремљен  је играчкама и дидактичким материјалом. Значајно место у њему заузима витрина у којој је изложена зимница,  џемови, сокови, плетене чарапе и разне друге рукотворине чланова. То је, прича нам трудољубива председница удружења Лепа Пиргић, „социјално предузетништво“. Све што направимо продајемо на разним градским манифестацијама и од зарађеног новца помажемо лечење деце и набављамо разне потрепштине за рад.

Чин освећења служили су надлежни парох, архијерејски заменик протонамесник Филип Јаковљевић, архијерејски намесник први ваљевски протонамесник Дарко Ђурђевић и пензионисани парох ваљевски протојереј – ставрофор Михаило Павловић. Поздраве и благослов оправдано одсутног Епископа ваљевског Г. Милутина пренео је његов заменик, протонамесник Филип Јаковљевић. Честитајући данашњи празник – Томиндан, отац Филип Јаковљевић подсетио је на житије великог светитеља, кога су путеви ширења речи Божје одвели у далеку Индију. Управо ту Свети апостол Тома посведочио је снагу љубави и жртве.

  • Појмови љубави и жртве у Цркви Христовој и вери у којој јесмо су најбитнији. Али, не само за Цркву Христову. Видимо да су и за ову установу ова два појма најважнија. У Светом писму читамо да нема веће љубави „ако ко живот положи за другога“. Ми то чинимо управо пројављујући љубав и жртву за другог, за некога коме је Господ дао мање. Не заборавимо, коме је дао мање, мање ће и тражити. На оном коме је дао више је већа одговорност. Тако, ова два појма стају у ваш велики загрљај и нека вам Господ да снаге да истрајавате на путу подвига, уском трновитом путу пуном искушења – поручио је отац Филип Јаковљевић. Он је захвалио председници „Загрљаја“ Лепи Пиргић на гостопримству и Мили Ковачевић која је са безграничном љубављу дала објекат на коришћење. Господ ће нас познати по делима нашим. Делима љубави и жртве, а њих под овим кровом има у изобиљу, закључио је протонамесник Филип Јаковљевић.

По освећењу, свештеници су кропили водом и помазивали уљем, приређена је и коктел трпеза љубави за све чланове и пријатеље Удружења „Загрљај“ а захвалницу Владици Милутину примио је у име Епископа aрхијерејски заменик протонамесник Филип Јаковљевић.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’235′]