Славска свечаност Храма Покрова Пресвете Богородице

 

Свака људска душа је драга Мајци Божјој

Црква Покрова Пресвете Богородице у Ваљеву, свечаним евхаристијским сабрањем и ове године прославила је своју крсну славу, празник који подсећа на чудесан догађај из 911. године, када се на бденију у Богородичиној цркви Влахерне у Цариграду Пресвета Богомајка јавила Светом Андреју Јуродивом и ученику му Епифанију. Блистајући неисказивим сјајем, окружена анђелима, апостолима и светитељима, прекривала је народ својим омофором, пружајући му заштиту коју пружа свима нама који јој се до данашњих дана молимо.

У бденију у навечерје празника учествовао је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин, а на дан славе Свету Литургију служило је бројно свештенство и свештеномонаштво из више намесништава Ваљевске епархије, уз појање Црквеног хора „Хаџи Рувим“ под управом Милице Степановић – Бабамилкић. По богослужењу, начињен је трократни литијски опход око храма и пререзан славски колач.

Покров Пресвете Богородице један је од великих празника у којима наша Света Црква прославља мајку Сина Божјег, Господа Исуса Христа, Који је из велике љубави дошао у свет да род људски спасе од греха, смрти и ђавола. Радосни догађај из цариградске цркве, кога данас празнујемо, доказ је молитвеног заступништва Мајке Божје за све хришћане пред престолом Спаситеља. У то време у Цариграду, части да види „царицу небеса“ како се моли за народ био је удостојен Свети Андреј Јуродиви, убоги човек који је под видом јуродивости сакривао благодатну мудрост од овог света, проводећи живот у посту, сиромаштву и сталној молитви, подсетио је на свето предање сабрат манастира Лелић игуман Георгије (Мићић).

  • Њен покров је изнад глава свих људи овога света и штити од сваког зла. Она је посредница између неба и земље, Бога и људи. Она излива своју велику љубав према нама и на Страшном суду Божјем она ће молити праведног судију- Сина свог да се смилује на нас и опрости нам учињене грехе у овоземаљском животу. Сваки наш грех пробада милостиво срце њено и над сваким нашим грехом она пролива своје материнске сузе. У њеном заступништву, милости и љубави, темељи се наша нада за спасење јер се њеним посредништвом опраштају наши греси, чисти срце и пере душа – истакао је игуман Георгије.

Свака људска душа Мајци Божјој је драга и блиска јер смо сви ми деца њена. Она никог и никада не заборавља, нарочито оне који је поштују и моле. Она је и сада са нама и радује се нашем слављу, приноси наше молитве Богу и моли се непрестано да нам Господ дарује телесно и душевно здравље на земљи и вечни живот на небу, закључио је игуман Георгије, честитајући славу бројним Ваљевцима сабраним у Храму Покрова Пресвете Богородице.

 Славска свечаност у Покровској цркви и ове године окупила је велики број верника а сабрање је завршено агапама, које је братство храма приредило у парохијском дому.

 

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’227′]