Aрхијерејска Литургија у саборном храму

Дете је сва лепота света

  • На празник Преподобне Ефросиније и Светог Сергија Радоњешког, 8. октобра/25. септембра 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Васкрсења Христовог. У литургијској проповеди својој духовној деци, Владика Милутин посебну пажњу посветио је породици, рађању и подизању деце, које је под разним савременим утицајима претрпело промене науштрб традиционалних вредности у нашем народу.

Најлепше би за сваког човека хришћанина било да у недељу дође у свети храм на Литургију. У дому Божјем, молитве и благодарја да принесе. Број људи који то чини још увек је веома мали. Много тога што нуди свет је потребно и лепо, али као што дете треба оцу и мајци да благодари што су га донели на свет и свему што чине за њега, тако и човек не би смео да заборави да све што има од Господа долази, беседио је Епископ ваљевски Г. Милутин на Светој Архијерејској Литургији у Храму Васкрсења Христовог у Ваљеву.

Неретко данас можемо видети да се млади људи са ниподаштавањем односе према старијима, а некад је било потпуно другачије. Родитељима, али и свим времешним људима, целивале су се руке и са највећим поштовањем се прилазило. Мајка Светог Саве, мајка Југовића, Мати Ангелина и све узорне мајке српске кроз историју училе су децу како да постану добри људи, а данас носе сјајан ореол око главе и у Царству Божјем су. Данас смо „модерни“ и заборавили смо много тога. Заборавили смо љубав према родитељима, према браћи својој, према непријатељима… Када се млади људи венчавају, често не знају да носе трнов венац у виду круне. Да тиме приступају Господу, а потом добијају децу- највећи дар који се човеку може дати, истакао је Владика Милутин.

  • Дете је сва лепота овог света. Тако је говорио Свети Владика Николај, Отац Јустин и многи свети оци. Децу треба да васпитавамо да она личе на Господа Христа. То је борба. То је брак. У брак се не улази да се ужива. Брак је крст, трнов венац, али и венац славе. Тако учи наша Света Црква. Статистике кажу да се данас око 50 одсто бракова друге или треће године разводи. Зашто? Нису се узели из оне праве љубави, љубави Цркве Божје, љубави Христове. Љубави, у којој неко живи за другог. Муж жену никада попреко не погледа, чини јој све, воли је као што Христос воли Цркву, а супруга слуша свог женика као Црква Христа- рекао је Владика Милутин.

Данас, указивао је почивши Патријарх Павле, то се скоро нема коме причати. Али, треба сведочити оно што свети оци говоре. Живот није игра, каже ваљевски архијереј. Дете се не сме донети на свет и препустити опасностима овог света.  Да би одабрало прави животни пут према својим талентима и могућностима, најважнију улогу у томе има мајка, која га уз Божју помоћ учи како да постане најпре добар човек, а потом и оствари успех на другим пољима живота. Када је реч о знању које се добија у школи, Епикоп Милутин је рекао да је оно драгоцено, али тек са веронауком употпуњено.

Као и приликом низа Литургија, и ове недеље управо деца су била најбројнија међу онима који су приступили Светој тајни причешћа.

 

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’221′]