Света Архијерејска Литургија у Храму Светог Нектарија Егинског

Часни Крст је наш ослонац и утеха

На дан рођења Светог Нектарија Егинског, 1. октобра Лета Господњег 2017., Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин са свештенством из Ваљева служио је Свету Архијерејску Литургију у новоподигнутом храму на ушћу Градца у Колубару, посвећеном славном Божјем угоднику, изданку братског грчког народа. Беседу о снази Часног Крста старца Нектарија Виталиса, чији је чудотворац са Егине небески покровитељ, прочитао је свештеник Игор Илић. На крају сабрања, прочитана је молитва за здравље и верници су помазани уљем и покропљени светом водом, коју је са Егине донела Наталија Ковачевић, добротворка храма и духовна кћи старца Нектарија.   

Господ Христос исцељује молитвама Светог Нектарија. Важно је да то знамо и увек заблагодаримо Господу кад оздравимо, истакао је Епископ Милутин у обраћању учесницима литургијског сабрања. Радост је велика да се у овој светињи служи Литургија. Владика Милутин у наредном периоду отпутоваће у Грчку и донети део моштију Светог Нектарија, које ће бити положене у прелепи кивот, урађен у дуборезу. Када мошти дођу, најавио је ваљевски архијереј, у Храму Светог Нектарија биће стална богослужења, а вршиће се и освећења јелеја.

  • Служиће се и бденија. Биће и Литургија пред зору, док сунце још није изгрејало, када свећице трепере и горе кандила, овде ће се служити Богу. Да претворимо Ваљево у рај Божји… Да нам Господ помогне да довршимо храм… Браћо и сестре, молите се. И за Вас и за друге, болесне и све којима помоћ треба- поручио је Владика Милутин.

Благослов старца Нектарија Виталиса добио је и сваког дана добија велики број Срба, које увек радо прима у Камаризи. Са Ваљевцима, овај за живота свети човек молитвено заједничари сваког дана, ишчекујући завршетак храма да и лично дође у завичај Светог Владике Николаја и Оца Јустина и радост подели. Живот старца Нектарија проткан је страдањима, тешким болестима тела, из којих је молитвама свог небеског заштитника Светог Нектарија Егинског као победник излазио. Вођен Спаситељевим позивом да „узме крст свој“, старац Нектарије и данас дарује мудре поуке свима који бирају пут Часног Крста, пут страдања и васкрсења. Крст је чувар васељене, лепота Цркве и снага краљева. Крст је потпора верујућих, слава ангела и пораз демона. Од дрвета срама, постао је симбол спасења, казује старац Нектарије у беседи коју је верном народу у Храму Светог Нектарија прочитао свештеник Игор Илић.

  • Узалуд нам је труд у насладама и сабирању земаљских добара. Ништа не пружа спокојство и радост души као Крст Спаситеља… Да ли је потребан само болеснику, остарелом човеку, убогоме и осиротелом? Не! Свима нама у животу је неопходан ослонац. Колико год да смо моћни и снажни, колико год нас сматрали мудрим и великим, ипак смо мале и нејаке птичице без крила, у опасности да паднемо са гране и да се смрскамо. Опасности вребају на земљи, мору и ваздуху. Ослонац нам је неопходан. Крст је наш појас за спасавање и оно што нас штити- део је казивања старца Нектарија Виталиса.

И свети човек и грешник, и богаташ и сиромах, и болесник и здрав, и невољник и срећник, и мали и велики треба да приђе и пригрли Часни Крст када је окружен опасностима. Улепшавамо своје тело и душу када наша суза кане на њега. Он је наш ослонац и наша утеха, поручује старац Нектарије, који својим личним примером, будући болешћу карцинома искушан,сведочи пословичну снагу вере и истрајност на крстоносном путу.

Као и приликом ранијих богослужења у Храму Светог Нектарија Егинског, свештеници су помазивали вернике освећеним уљем и водом, које је из манастира Свете Тројице на Егини донела Ваљевка Наталија Ковачевић, велика добротворка, чији је духовни отац управо старац Нектарије Виталис.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’212′]