Ђаци из Тулара певали Литургију на црквенословенском језику

У Цркви Преподобне Мајке Ангелине у Туларима, у Архијерејском намесништву тамнавском, свечано је прослављен празник Воздвижење Часног Крста.

Ученици од 1. до 8. разреда  Основне школе „Рајко Михаиловић„ Бањани, издвојеног одељења у Туларима, активно су учествовали у  Светој Литургији. Наставници српског језика у сарадњи са вероучитељем осмислили су корелацију наставе српског језика са Светом Литургијом. Ученици на часовима српског језика уче о старим језицима у Срба, из чега се родила идеја вероучитеља да се повеже старословенски са црквенословенским језиком.  С тим у вези, Свету Литургију саслуживао је на црквенословенском језику ђакон Марко Рафаиловић, док је јереј Зоран Лазаревић началствовао. Ученици, чувши језик служашчих и поучени од својих наставника, пажљиво су узимали учешћа у богослужењу, одговарајући на прозбе –  молитве на црквенословенском језику. Током причасног дела молитве отпевали су песму Светог Николаја Часном Крсту „Крст је сила и знамење, крст је спасење„.

У празничној беседи отац Зоран Лазаревић је рекао:

  • Драга браћо и сестре, када смо почели Свету Литургију, осећао сам да више нема места у овој нашој лепој цркви.  Иако вас често доводе наставници и вероучитељ на богослужење, ви сте данас показали посебну даровитост да разумете црквенословенски језик.  Потрудили сте се колико сте могли, Бог вам помогао у сваком раду… Данас је празник када славимо Часни Крст Господњи, који је кроз историју много страдао и неколико пута био проналажен. На њему је била највећа жртва човечанства и света, на њему је Господ умро и убрзо васкрсао. Он је симбол Хришћанства и нашег спасења. Зато се сваки пут  осењујмо њиме пре учења и сваког рада, пре зоре и сваке ноћи. Песма коју сте певали „ Крст је сила и знамење“ јасно вам показује колика је снага Часног Крста Господњег- поручио је свештеник Зоран Лазаревић.

Након Свете Литургије, јереј Зоран Лазаревић помазао је уљем из Јерусалима сваког ученика и поделио нафору. Славећи Бога, ученици су се вратили у своју школу на редовну наставу, богатији  благодаћу Божијом и поучени знањем о језику Цркве и својих предака.

Проф. српског језика

Ивана Мајсторовић

[supsystic-gallery id=’210′]