Крстовдан – слава Православне народне хришћанске заједнице у Ваљеву

 

Пут Часног Крста води у Вечно Царство

  • Православна народна хришћанска заједница при Храму Покрова Пресвете Богородице, основана далеке 1928. године на иницијативу Светог Владике Николаја, и ове 2017. свечано је прославила своју крсну славу – Воздвиженије Часног Крста. У храму Покрова Пресвете Богородице служена је Света Литургија у којој је молитвено учествовао Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин. По богослужењу, преломљен је славски колач и у парохијском дому приређене су агапе за све који су дошли да са богомољцима наших дана умноже славске радости.

Иако су ретки непосредни сведоци међу нашим савременицима, велики богомољачки сабор који је дан уочи Крстовдана, 26. септембра 1937. године, у Ваљево довео близу 40 хиљада следбеника Епископа жичког др Николаја (Велимировића) до данас се памти и препричава. Памти,као трећи устанак у коме су честити синови Ваљева проливали крв. У Првом српском устанку, беседио је тада на сабору Владика Николај, за крст часни и слободу златну погинули су дични кнежеви Илија Бирчанин  и Алекса Ненадовић , Хаџи Ђера, Хаџи Рувим, браћа Недићи… Другим устанком лелићки Златоуст назвао је Велики рат, када је у борби против аустроугарских снага Ваљево дало хиљаде храбрих солдата, жена, деце… Трећи устанак управо је народни протест у сусрет Крстовдану какав се по бројности, поретку и једнодушности не памти у историји. За част и похвалу целом нашем народу, беседио је новопросијавши Божји угодник… Побунио се тада народ против Конкордата (потписан 1935. између Ватикана и Краљевине Југославије), за који је Патријарх српски Варнава (Росић) тврдио да угрожава државни суверенитет Србије и чини штету националној Цркви. Патријарх Варнава, како је народ чврсто веровао, убрзо је отрован. Важно је да ове догађаје не заборавимо јер и данас живимо у сличним друштвеним околностима, истакао је у празничној беседи духовник ПНХЗ Ваљево протојереј Милинко Јовић. Оно што смо од предака у наслеђе добили, што је сузама и крвљу сачувано и од Бога испрошено, мора се чувати.

  • Да ли треба да се плашимо, драга браћо и сестре? Ако читамо Откривење Јованово, пророчке речи апостола и светих отаца, препознаћемо „звери“ које су дошле у овај свет… Ми хришћани не треба да се плашимо, већ да поносно са чврстом вером, обасјани светлошћу крсног знамења, кренемо путем Победитеља Христа. Зар Он није рекао следбеницима Својим: “Не бој се мало стадо!“ Следбеницима, којих је била једна шака у Римској империји… Те речи су се обистиниле. Хришћани су преживели сва земаљска царства и задобили Вечно Царство на небу – рекао је прота Милинко Јовић.

За трпезом љубави у парохијском дому Покровске цркве, Епископ ваљевски Г. Милутин честитао је славу свима јер у времену у којем живимо сви хришћани су чланови Православне народне хришћанске заједнице, не требају нам никакве поделе, сви смо једно у заједници са Бого. Публикација „Трећи ваљевски устанак“, која садржи чувену беседу Светог Владике Николаја о Крстовдану у Ваљеву и неколико прелепих црно – белих фотографија направљених испред храма Покрова Пресвете Богородице, а коју су ваљевски богомољци даривали верницима, данас је посебно актуелна и с пажњом би је требало читати, истакао је Владика Милутин.

Публикацију „Трећи ваљевски устанак“ издала је ПНХЗ Ваљево уз благослов Епископа Милутина. Уредници издања су протојереј – ставрофор Зоран Јаковљевић, протојереј Милинко Јовић, протонамесник Дарко Ђурђевић и протонамесник Слободан Алексић (технички уредник).

Ј. Ј.

Дела милосрђа ПНХЗ Ваљево

 

[supsystic-gallery id=’208′]