Свечано прослављена слава храма у Новацима

Празничне поуке о васпитању деце

 Црква у Новацима у Архијерејском намесништву тамнавском  посвећена је Рођењу Пресвете Богородице. Тога ради, на овај празник,  окупио се народ Божији на Светој Литургији, коју је служио Преосвећени Владика ваљевски Милутин уз саслужење епархијских свештенослужитеља.

Свечаност поводом празника и прославе јубилеја – 160 година од изградње и освећења цркве припремана је неколико месеци. Најпре су изведени грађевински радови  око цркве и унутар ње. Порта, која је била прилично запуштена, уређена је, као и стазе куда народ приликом литије пролази око храма. Некада је храм био манастир, а претходна црква брвнара у време Турака била је како духовно уточиште, тако и скривница црквених драгоцености.

Током Свете Литургије храм је био испуњен народом и децом,  коју је скупио из четири школе и довео у цркву на молитву заједно са учитељима  њихов вероучитељ. Долазећи у храм да се Богу помоле и чују поуку свог Владике Милутина, ђаци су певали духовну песму „Хајте браћо белој цркви„, коју је написао Свети Владика Николај. Надахнут причом из живота тог духовног горостаса, Преосвећени Владика Милитин беседио је сабранима о спасењу душе. Наиме, када су у манастиру Фенек Владику Николаја млади богослови питали шта је најпотребније да чине не би ли душу спасли, он је одговорио да се чувају свега што није православно. Баш како у возу следимо упозорење да се не нагињемо кроз прозор.

  • Цео воз је, децо, као Црква. Све што вам треба за овај пут имате овде у возу, све што вам треба за спасење имате у Цркви. Тако, не гледајте кроз црквени прозор! Будите у Цркви која путује ка Царству Божијем. Ко се нагне кроз прозор воза испашће и погинуће. Ко гледа кроз црквени прозор и тражи нешто друго, неко друго спасење и потребу, пропашће у таму и пакао који је ван Цркве. Када вам дође свештеник да свети водицу, заједно се помолите, не нагињите се ка овом свету и не бежити од молитве. Овај свет неће Бога, а без Бога се не можемо спасити. Када устајемо, помолимо се, као и пре и после сваког рада. Личимо на Христа, чувајмо Га у себи, творимо реч Божију јер нам је то потребно за спасење. Не бојте се овог света јер рече Господ: „Ја победих свет“. Овај свет је иностранство нашој души. Срце често има мржње, а све можемо исправити исповешћу и сусретом са Христом у Цркви – истакао је Владика Милутин. Он је изразио благодарје Господу због присуства деце у храму јер то говори да се у породицама негују хришћанске вредности.

Мајка Божија, коју данас славимо, светлост је огромна. На нама је да се трудимо  да буде мајка свих нас. Деца се уче правој вери у Цркви Христовој у школи на веронауци, као и овде заједно са учитељима и вероучитељима. И то је радост велика, закључио је Владика Милутин, честитајући славу свим учесницима празничног сабрања.

Након Свете Литургије и резања славског колача уследила је трпеза љубави, коју су припремили парохијани из четири села новачке парохије. Надлежни свештеник у име црквеног одбора поделио је грамате верницима, који се дуже време залажу за уређење цркве. Током трпезе љубави свима се обратио тамнавски намесник протојереј-ставрофор Митар Миловановић. Истакавши да му велику радост чини окупљање бројних парохијана, прота Миловановић је заблагодарио Епископу Милутину што је дошао да са њима принесе молитве Господу и прослави празник Рођења Богомајке.  Такође, он је поделио сећање на давну 1985. годину, када је у Новацима дивну беседу о васпитању деце казивао Владика Јован Велимировић, братанац Светог Владике Николаја…

  • Данас је то учинио и наш Владика Милутин, поучавајући вас у љубави једних према другима, а најпре живом Богу. Честитам вам на свему што сте учинили да овај храм сваке године засија новим сјајем и новом љубављу коју улажете у њега. Није само потребно градити цркву, потребно је и ићу у њу и Богу се молити, зато се она и зове богомоља. Дај Боже да се сваке године и сваког празника овако лепо окупљате и децу своју у цркву доводите јер једино нам Бог може и хоће помоћи! Живи и здрави били на много година – закључио је архијерејски намесник тамнавски протојереј- ставрофор Митар Миловановић.

ђакон Марко Рафаиловић, вероучитељ

[supsystic-gallery id=’202′]