Заједничка молитва као израз српске љубави за пријатеље из Шкотске

 

На празник Светог пророка Захарије и праведне Јелисавете, 18/5. септембра Лета Господњег 2017., Његово Преосвештенсво Епископ ваљевски Г. Милутин са свештенством из Ваљева служио је помен медицинском особљу „Ваљевске болнице“, „Болнице шкотских жена“ и свим жртвама Великог рата у Храму Покрова Пресвете Богородице. Молитвеном чину присуствовали су потомци шкотских лекара и медицинских сестара, предвођени Аланом Камингом, аутором документарног филма о 800 храбрих жена, које су у периоду 1914- 1916. делиле судбину српских војника на првим линијама фронта.

У преподневним сатима у Међуопштинском историјском архиву отворена је изложба „Елси Инглис – српска мајка из Шкотске“ аутора Велибора Видића, приређена у сарадњи са Историјским архивом Србије, а под покровитељством републичког Министарства културе. Изложба фотографија и записа оживљава успомену на јединствену личност лекара – хирурга и борца за женска права, која је у време до тада највећег војног сукоба у историји основала 14 болница широм Европе. У дворишту архива засађено је дрво пријатељства српског и шкотског народа.

Што је Господ Христос рекао је вечна истина и не подлеже људским разматрањима. А рекао је да „нема веће љубави него положити живот за ближњег свог“… Управо тих Спаситељевих речи сећамо се у тренуцима зборења о др Елси Инглис, међ’Србима вољеној и поштованој,  како од уморне сељанке која би јој километрима са бебом у наручју ходила, тако до рањеног солдата чије је болове ублажавала. Неустрашива и неуморна Елси инспирисала је стотине својих сународница, које су у доба ратних страхота 1914- 1916. године, не штедећи и не жалећи сопствене животе под окриљем „Болница шкотских жена“ лечиле српске војнике и народ, који су водили борбу за своју слободу. Ове 2017. навршава се читав век од земаљске кончине др Инглис. Али, молитвено сећање на њено самарићанско пожртвовање чувају и чуваће они који данас у Србији живе.

  • Ми Срби не заборављамо добро, а брзо праштамо увреде. То су одлике српског народа. Осећам радост што смо у овом светом храму служили молитву за душе оних који су умирали лечећи друге. Да их Господ уведе у Царство небеско… Човек није смртно биће. Умире само тело, а душа иде пред Бога живог. Зато смо дужни да се молимо. Данас смо се мало одужили шкотским лекарима и сестрама, који су дали животе лечећи српски народ. У нама имате вечне пријатеље и ова молитва израз је наше љубави према вашем народу – рекао је Епископ ваљевски Г. Милутин у обраћању драгим гостима из Шкотске приликом помена у Покровском храму.

Српски народ се увек борио за своју слободу и од срца је благодаран онима који су му у тој борби помогли. А Шкоти су то штедро чинили и то ми никад нећемо заборавити, закључио је Владика Милутин.

Духовним и српским традиционалним песмама добродошлицу пријатељима из Шкотске изразили су црквени хорови „Хаџи Рувим“ (мешовити и дечји) са диригентима Милицом Степановић – Бабамилкић и Вањом Урошевић.

Др Елси Инглис, ратна хероина из Шкотске, за своје пожртвовање на фронту и подршку Србима у време епидемије пегавог тифуса одликована је Орденом Светог Саве и  Орденом белог орла, највећим признањима наше земље и народа. Изложбу, делић сведочанства подвига др Инглис и њених сатрудница, прати каталог аутора Славице Поповић- Филиповић, који обилује сјајним црно – белим фото записима и текстовима на српском и енглеском језику.

 

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’200′]