Сусрет двојце Архијереја У Епархији ваљевској

Једна од лепота православне вере је када се две душе, са два различита континента, са два различита говорна подручја, из различитих култура, које се никада пре нису виделе, при првом сусрету поздраве искрено и  радосно изговарајући речи: „Христос по среди нас“ и тај моменат се претвори у сусрет двојице старих познаника, у сусрет пун радости и љубави. И на делу се пројаве Христове речи: „По томе ће сви познати да сте Моји ученици ако будете имали љубав међу собом“ (Јн. 13: 35).

Такав сусрет је био када је на празник светог мученика Маманта и светог Јована Посника, 15-ог септембра лета Господњег 2017. Епархију ваљевску и Његово Преосвештенство Епископа ваљевског Господина Милутина посетио Његово Високопреосвештенство Митрополит кемеровски и прокопијевски Господим Аристарх у пратњи секретара Епархије Високопречесног протојереја о. Димитрија Москин и Митрополитовог секретара Пречасног јереја о.Јована Пављук.

Том приликом у топлом и срдачном разговору двојице Архијереја, Митрополит Аристарх изразио је велику љубав према српском православном народу и српским светитељима, а међу првима, светом Владици Николају и преподобном Јустину Новом Ћелијском, који су, између осталог, и били разлог посете Епархији ваљевској.

Владика Милутин се захвалио Митрополиту Аристарху за посету и истакао је да се  уз Руску Цркву и народ осећамо добро. Стога, за радост даривану посетом и труду на јачању односа наших Цркава и народа, Владика Милутин  је доделио орден Светог Владике Николаја, највише признање Ваљевске епархије, Митрополиту Аристарху.

После свечаног пријема у Епархији ваљевској, Митрополит Аристарх посетио је манастир Ћелије и манастир Лелић где се поклонио моштима светог Владике Николаја и преподобног Јустина Ћелијског. Том приликом Владика Милутин обећао је да ће даривти Митрополију кемеровско-прокопијевску делићем моштију светог Владике Николаја и преподобног Јустина Ћелијског. Митропилит Аристарх се захвалио на дару и рекао да ће то бити разлог његове следеће посете Епархији ваљевској.

Филип Јаковљевић, протонамесник

 

[supsystic-gallery id=’196′]