Одржани 17. Госпојински сусрети црквених хорова

Грамате и „Охридски пролог“ за дугогодишње чланове

 

Седамнаесту годину заредом, Центар за културу Ваљево био је домаћин Госпојинских сусрета црквених хорова, чију организацију, уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Г. Милутина, и ове године потписују Црквена општина при Храму Покрова Пресвете Богородице и Црквени хор „Хаџи Рувим“. Част да у име Владике Милутина отвори фестивал припала је духовнику хорова при најстаријем ваљевском храму  протонамеснику Бранку Чолићу, који је сабране водио кроз програм ове музичке смотре. Током нешто више од сат, низале су се познате литургијске песме, традиционалне и композиције савремених аутора православних простора које су, проткане снажном емоцијом, донели кристални гласови Дечјег и Мешовитог хора „Хаџи Рувим“, Камерног хора „Емануил“, са диригентима Вањом Урошевић и Милицом Степановић – Бабамилкић и драгих гостију –  Црквеног хора „Вазнесењски“ из Чачка, под управом Владимира Котлајчића. Певало се с радошћу баш каква исијава из речи Светог пророка и псалмопојца цара Давида – „певаћу Богу моме док постојим“…

Иако број посетилаца фестивала црквених хорова није велики, довољан је да осоли мноштво оних који нису овде јер је со вере заста јака да осоли свет, рекао је протонамесник Бранко Чолић.

  • Да ли нам је потребна оваква духовно – културна манифестација у време свега оног што је супротно култури? Култура је везана за реч „култ“ – култ јединог Бога. Све што проистиче из такве културе човека ће нахранити за вечност. Неће бити депресије и бесциљног тумарања кроз живот. Ово што чинимо седамнаест година и што ћемо, ако Бог да, чинити још много година јесте борба против некултуре и свега што нас удаљава од смисла и циља правог живота – поручио је протонамесник Бранко Чолић. „Време које проведемо на оваквим сабрањима уписано је у вечност“, подсетио је протонамесник Чолић на речи Епископа Милутина, упутивши ваљевском архијереју благодарје што је својим доласком пружио радост учесницима и посетиоцима концерта.

Господ зна и награђује сваког који свој труд прилаже на вишесатним пробама, како би допринео лепоти богослужења. Ипак, хорски фестивал у сусрет празнику Рођења Пресвете Богородице (21/8. септембар), крсне славе хорова при Покровском храму, прилика је да се уруче признања истакнутим члановима хора. За деценију певања у Мешовитом хору „Хаџи Рувим“ граматом и „Охридским прологом“ Светог Владике Николаја награђен је Радисав Игњатовић. За мање, али у њиховом узрасту једнако вредне пажње јубилеје – пет година певања, награђени су чланови Дечјег хора „Хаџи Рувим“: Анастасија Ђурђевић, Теодора Анђелић, сестре Маша Лазић и Лена Лазић, Сара Бакаревић и Мина Ћирић. За учешће на фестивалу и допринос српској духовној музици награђен је Црквени хор „Вазнесењски“ из Чачка. Такође, признања су припала и Мешовитом хору „Хаџи Рувим“ и Камерном хору „Емануил“.

По завршетку концерта, учесници фестивала заједничарили су уз агапе у парохијском дому Храма Покрова Пресвете Богородице.

 

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’197′]