Преносимо: ТРЕЋИ РЕДОВНИ САБОР МИТРОПОЛИЈЕ АУСТРАЛИЈСКО-НОВОЗЕЛАНДСКЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Сабор ове Митрополије је њено главно законодавно тело у спољним пословима црквене администрације. На челу са Епископом аустралијско-новозеландским Г. Силуаном, Сабор сачињава сво свештенство и монаштво, председници и делегати свих црквених општина и мисионарских парохија, манастира, Савезног кола српских сестара и омладине.

Трећи редовни Сабор Митрополије аустралијско-новозеландске одржан је у манастиру Св Саве – Новом Каленићу, у Холу код Канбере, 8 и 9. септембра 2017.

Сабор је почео призивом Духа Светог и поздравном речју Епископа Силуана, који је својим духовним очинским обраћањем учесницима дао тон даљем току рада. Епископ је нагласио потребу хришћанског, братског и народног заједништва у свету који нас разједињује по свим другим питањима, стављајући свакодневно пред нас многа искушења. Нагласио је потребу „да сви буду једно“, како се и сам Спаситељ молио за нас (Јн. 17, 21.), и „нико да не гледа што је његово, него сваки да гледа што је другога… не тражећи своје користи него многих, да се спасу.“ (1. Кор. 10, 24 – 33.) Епископ је том приликом заблагодарио свим његовим претходницима на трону архијереја СПЦ у Аустралији и Новом Зеланду, на труду и постигнутим резултатима, који се односе не само на манастир Светог Саве – Нови Келенић, већ на живот Цркве у нашој Митрополији у целости.  Затим је на гробу балженопочившег Епископа Петра (Банкеровића) одслужен помен свим блаженопочившим Архијерејима и свему свештенству од оснивања Српске Православне Цркве у Аустралији и Новом Зеланду до данашњег дана.

У току првог дана примљени су и размотрени извештаји Епархијског управног одбора, благајника Митрополије и митрополијских организација, као што су: Колеџ Св. Сава, Пензионерско насеље Св. Симеон, Организације за кућну негу старих, Кола српских сестара, Српског православног удружења младих и других епархијских помоћних тела и организација. Настојатељ манастира, архимандрит Петар (Радуловић) и протојереј-ставрофор Ђуро Ђурђевић су упознали учеснике Сабора о духовно-материјалној обнови манастира Нови Каленић, уз захвалност трудбеницима, чија су дела била очигледна свим учесницима Сабора.

Други дан је почео светом Архијерејском Литургијом, на којој је секретар Митрополије ђакон Александар Ивановић унапређен у чин протођакона.

Епископ Силуан је у својој беседи истакао важност молитве и учешћа у Светим Тајнама Цркве Христове, као и благослова Божијег, како за рад нашег Сабора, тако и за читав наш хришћански свакодневни живот.

У даљем току рада Сабор се упознао са парохијским статистичким податцима као показатељима стања у нашој Митрополији. Изнети су предлози и донете одлуке ради побољшања веронауке и уопште, црквеног и духовног живота, како деце тако и свих верних.

Такође, чланови Сабора су се подробније упознали са духовним, административним и финансијским стањем наше Митрополије. Постављана су многа питања и чули су се многи добри и корисни предлози.

Општи је утисак да је дводневни Сабор протекао у заиста примерној атмосфери, у најбољем реду и на корист свих, да смо учешћем на њему сви постали по мало свеснији колико заиста зависимо једни од других, и колико уствари једни другима значимо.

Сабор је упутио поздраве Српском Патријарху, Архијерејима СПЦ и свој пуноћи Српске православне цркве, Краљици Елизабети II, Краљевићу Александру II, премијеру Аустралије и свима који су на власти. Сабор је поздравио нашу браћу и сестре на Косову и Метохији, који, бранећи своје право на остајање у својим домовима, на српским просторима натопљеним крвљу косовских и покосовских мученика, молећи Господа да их подржи, оснажи и укрепи како би издржали у својим племенитим настојањима, са жељом да сви заједно останемо на путу Светог Саве и осталих светих предака наших!

У саопштењу Сабора се на крају каже: Задовољни да смо са нашим новим духовним вођом, Његовим Преосвештенством Господином Силуаном, одржали један успешан Сабор, који је усмерио наш ход ка бољој будућности нашег црквеног и духовног живота на овим просторима, поздрављамо све вас, драга браћо и сестре, поздравом светог апостола Павла: „Благодат Господа Исуса Христа и љубав Бога Оца и заједница Светога Духа са свима вама. Амин!“ (2. Кор. 13, 13)

Манастир Нови Каленић
Хол, Нови Јужни Велс
 9. септембар 2017. године
[supsystic-gallery id=’192′]