Преносимо: САОПШТЕЊЕ УЧЕСНИКА ТРЕЋЕГ РЕДОВНОГ САБОРА МИТРОПОЛИЈЕ АУСТРАЛИЈСКО-НОВОЗЕЛАНДСКЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ – ОДРЖАНОГ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋУ ИЗМЕЂУ 8. И 9. СЕПТЕМБРА 2017. ГОДИНЕ

Предвођени Његовим Преосвештенством Г. Силуаном, Епископом Митрополије аустралијско-новозеландске, окупивши се на трећем редовном заседању Сабора Митрополије, свештенство, свештеномонаштво, представници црквених општина и мисионарских парохија, манастира, Савезног кола српских сестара и омладине, у светињи манастира Св. Саве – Нови Каленић у Холу, код Канбере, захваљују Богу за овај благослов, призивајући у сећање уверавање апостола Павла да „које води Дух Божији они су синови Божији“ (Рим. 8,14). То ми верујемо и то исповедамо те, на крају, овом поруком поздрављамо Српског Патријарха Господина ИРИНЕЈА, Високопреосвећене и Преосвећене чланове Светог Архијерејског Синода и сву пуноту Српске Православне Цркве на отаџбинским просторима и по свим земљама наше Планете.

Уз дужно поштовање, поздрављамо Краљицу Аустралије и Новог Зеланда, Елизабету II и Престолонаследника српског, Александра II, Првог министра Аустралије, г. Малколма Тернбула и премијера Новог Јужног Велса, госпођу Глејдис Береџиклијан, као и све оне који су на власти, којима је народ Аустралије и Новог Зеланда великодушно поверио бригу за будућност народа и државе. Обраћамо им се са молбом да имају у виду да брину о народу Божијем као и о земљи, коју нам је Бог поверио у старање.

Радујемо се да смо могли, у духу наше вере у Тројичнога Бога, братски, православно и хришћански, пуни наде на боље сутра, са истинском вером да смо у заједништву са „Оним који испитује срца“ (Рим. 8, 27), размотрити садашњу реалну ситуацију у којој се наша Митрополија налази, саслушати извештаје и поразговарати на многе важне теме о томе како унапредити наш црквени и духовни живот.

Током целог рада Сабора провејавала је мисао и жеља, у духу светопавловском, који поручује: „Старајте се да имате мир са свима и светост, без које нико неће видјети Господа“ (Јев. 12, 14). Уистину, нашој пастви на простору који нам је поверен, поручујемо да је најважније да бринемо о томе да имамо „мир и светост“,  јер само је тако могуће остати у заједници са „Духом усиновљења“ (Рим. 8, 15), кога смо примили кроз Свете Тајне Цркве.

„Мир вам“! (Лк. 24, 36), беше поздрав Васкрслог Господа, при јављању апостолима. Тим миром и ми вас поздрављамо, браћо и сестре, децо Светог Саве, не миром који свет проповеда, већ божанским миром. То је мир који сведочи о томе да смо истински „усиновљени од Оца кроз Сина, у Духу Светоме Господу“, који живот даје.

Циљ, дакле, нашега живота јесте и светост о којој говори Апостол, те смо слободни опоменути се тако важне поруке: „Усавршавајте се док не дорастете до висине раста Христова.“ (Еф. 4,13) То је порука Књиге Живота, и управо је то пут ка светости. Бринимо о томе посведневно, кроз приватно упражњавање молитве, или кроз заједничке молитвене  напоре у нашим парохијским црквама.

Општи је закључак да је у данашњем друштву, које своје смернице не усклађује са слободом у Христу Исусу, већ слободом по човеку, веома тешко васпитавати децу. Због тога молимо наше родитеље да обрате више пажње на домаће васпитање своје деце у духу Православља, јер је то једини начин да се можемо надати светлијој будућности нашег потомства. Подржавамо све оне у нашем друштву који покушавају да се изборе за оно што што је од постанка света и века било свима јасно, а то је, да је Бог благословио брак између мужа и жене, те да је то једина брачна заједница коју Бог благосиља.

Поздрављамо нашу браћу и сестре који још увек нису прихватили пастирски позив за помирење Његовог Преосвештенства Г. Силуана, уз молитву Богу да прихвате пастирски позив, да се заједно опет нађемо у јединству и загрљају своје Српске Православне Цркве, те тиме обрадујемо пуноћу Срба светитеља на челу са Светим Савом. Дужни смо да сви једно мислимо, и да заједно исповедамо Једну Свету Саборну и Апостолску Цркву. Тога ради, позивамо на међусобно праштање, а све ради спасења наших душа.

Поздрављамо нашу браћу и сестре на Косову и Метохији, који бране своје право на остајање у својим домовима, на српским просторима натопљеним крвљу косовских и покосовских мученика, молећи Господа да их подржи, оснажи и укрепи, како би издржали у својим племенитим настојањима.

Посебно поздрављамо нашу светосавску омладину, која се, у условима модерног духа и изазова сваке врсте, труди да остане на путу Светог Саве и осталих светих предака наших! Једнодушно се слажемо да нам је приоритет стална брига о њиховом васпитању и образовању.

И на крају, задовољни да смо, са нашим новим духовним вођом, Његовим Преосвештенством Господином Силуаном, одржали један успешан Сабор, који је усмерио наш ход ка бољој будућности нашег црквеног и духовног живота на овим просторима, поздрављамо све вас, драга браћо и сестре, поздравом светог апостола Павла: „Благодат Господа Исуса Христа и љубав Бога Оца и заједница Светога Духа са свима вама. Амин!“ (2. Кор. 13, 13)

Манастир Нови Каленић

Хол, Нови Јужни Велс

  1. септембар 2017. године

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска