Архијерејска Литургија и рукоположење у Храму Васкрсења Христовог

У част празника Усекованија главе Светог Јована Крститеља, 11. септембра/ 29. августа Лета Господњег 2017, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин служио је Свету Архијерејску Литургију у  Саборном храму у Ваљеву. Приликом богослужења Епископ је у свештени чин ђакона рукоположио досадашњег ипођакона Момчила Димитријевића, секретара Епархије ваљевске.

У својој беседи Епископ Милутин је говорио о личности Светог Јована Крститеља, његовом подвигу и љубави према Спаситељу. Епископ је поучавао верни народ да је овом дивном угоднику Бог дао многе дарове. Један од њих је дар сагледавања и осећања времена, разарајуће силе греха, смрти и сатане и зато је лавовски узвикивао свету „покајте се, а Господу вапио спасавај Господе“. Одрастао је у суровој пустињи јорданској, без родитеља, храњен од анђела, а када је одрастао јео је пустињску храну и дивљи мед и пио воду.

Живео је у телу анђеоским животом, живећи потпуно за небо. Због тога га је Господ Спаситељ назвао „највећим рођеним од жене“.

Тежак крст носећи, обрадовао се одсецању своје главе, јер је из небеске перспективе сагледавао овај тужни свет и живот у њему и радовао се да што пре оде у неизрециву радост.

Епископ је посебно нагласио следеће: Да је Свети Јован по посечењу отишао у само царство смрти (пакао), да и тамо буде Претеча Христу и да најави Његов силазак у ад, Његову проповед у аду и Његово славно Васкрсење и избављење из ада.

Из канцеларије Епископа

[supsystic-gallery id=’189′]