Штићеници КПЗ – а Ваљево раде на уређењу порте Храма Светог Нектарија

Од 1998. године, када је након Другог светског рата, поново покренута служба Цркве у затворским установама у Републици Србији, Епархија ваљевска има одличну сарадњу са Казнено – поправним заводом за малолетнике у Ваљеву. Поред редовних посета осуђеним лицима, служења Свете Литургије и осталих богослужења, разних предавања и  активности, осуђена  лица ове установе често помажу нашу епархију и радећи на уређењу наших храмова и манастира.

Тренутно, неколико момака из ове установе ради на уређењу порте, односно садњи живе ограде око Храма Светог Нектарија Егинског у Ваљеву.

Овај вид сарадње између Цркве и затворских установа доприноси целокупној заједници у којој живимо, како држави тако и Цркви, а најпре сваком лицу појединачно, које учествује у овим радовима. Црква овим показује да је Јеванђеље за све људе и да када бринемо о осуђенима то би требало да чинимо и зарад себе, да заједно са неким од тих људи одемо у Царство небеско. Мисија Цркве је да покаже људима у затворима да нико од чланова Цркве не жели да их одбаци, већ учини све да се и они врате као заблудели син из познате јеванђељске приче.

јереј Дејан Трипковић

[supsystic-gallery id=’186′]