Сабор вероучитеља Епархије ваљевске

По благослову Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Господина Милутина, а у оквиру припрема за почетак нове школске 2017/18. године, у уторак 29. августа 2017. године, у парохијском дому Храма Светог великомученика Георгија у Ваљеву одржан је Сабор вероучитеља  Епархије ваљевске.

Сабрање је почело излагањем Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Г. Милутина. Упутивши речи  подршке и охрабрења вероучитељима,  Епископ Милутин подсетио је на значај и одговорност, које подразумева вршење дужности предавача верске наставе.

Јереј Далибор Чкојић, секретар Одбора за веронауку, говорио је о новом наставном плану и програму, који је заснован на искуствима шеснаестогодишњег прегалаштва вероучитеља у школама и требало би да испуни очекивања и адекватно одговори на захтеве верске наставе у школском систему. Како још увек нема школских уџбеника и радних свезака, вероучитељи су позвани да својим предлозима помогну у њиховој изради. У наставку састанка говорено је о постојећим проблемима у вези са положајем верске наставе у образовном систему, као и о радно – правном статусу вероучитеља у школама. Ђакон Стеван Сировљевић, секретар Епархије ваљевске, узео је учешће у сабору и упознао  вероучитеље са новим начином рада епархијског сајта и позвао их да активно учествују у његовом раду. Духовник Светосавске омладинске заједнице, јереј Дарко Крунић је говорио о раду и значају СОЗ – а и изразио жељу да вероучитељи заједно са децом помогну рад заједнице.

На крају сабрања, Епископ ваљевски Господин Милутин, у разговору са вероучитељима, упознао се са постојећим изазовима у раду и пожелео им благословен и успешан почетак школске године. Вероучитељима су уручена решења о наименовањима за наступајућу школску годину, а после тога уследила је трпеза љубави.

јереј Далибор Чкојић,

секретар Одбора за веронауку

[supsystic-gallery id=’184′]