Обнова Храмова у Тамнави

Обнова Цркве Светог Макарија Великог

 

Залагањем Православне народне хришћанске заједнице „Свети Макарије Велики“ Уб, обнова цркве брвнаре посвећене овом ранохришћанском светитељу лагано достиже своју пуноћу.

Обнова цркве Светог Макарија Великог морала је да уследи након сагледавња проблема везаних за њену покривку. Наиме, шиндра којом је храм покривен је у јако лошем стању и претила је опасност да једна трећина крова не дочека пролеће.

Изолација спољних зидова такође није била адекватна па је у храму током лета изузетно топло, а током зиме хладно. Овај подухват прилика је да се поправи и поставе преко изолације облице, које подсећају на руске храмове на северу ове наше братске земље.

Такође, планирана је и замена улазних врата. Планове свештенства  подржава и верни, народ коме је овај храм посебно драг.

Извођач радова је грађевинска фирма „Бањак“ из Уба, која са пуно љубави и стручног искуства, а уз сарадњу господина Саше Трајковића, пројектанта и надзорног органа, ради на овом богоугодном делу. Прохромски крстови за храм израђују се у радионици „Еуро-метал“, чији је власник Милорад Ђурђевић из Уба. Новац за обнову храма прикупља се од верног народа, значајну помоћ пружају и убски предузетници, а постоји  нада да ће она пристићи и од Општине Уб.

Храм Светог Макарија Великог у Убу изграђен је од грађе и даске  црног бора за само 100 дана. Ова црква брвнара, грађена по узору на храм у Заблаћу, једина је у Србији посвећена оснивачу монаштва Светом Макарију Египатском, пустињаку из IV века.

Ова заветна црква Хришћанске заједнице чува вредне историјске иконе, које су рад знаменитог сликара Лазара Крџалића, у духу и стилу српског класицизма из седамдесетих година XIX века.

У новије доба, ова црква са препознатљивим високим звоником покрај новог Храма Христа Спаситеља почела је да пропада. Црквена општина није била у могућности да обезбеди новчана средства за замену крова и оштећене кровне конструкције, као и чишћење и заштиту  спољашње даске, носећих греда и дирека, за облагање храма полуоблицама, што би коначно решило проблем и сачувало цркву за дужи временски период. Црква Светог Макарија Великог је површине од 142 m². Од обнове се ипак није одустало, већ са делом прикупљених средства кренуло са радовима. Жеља свештенства и верног народа из Уба је да храм сачува и улепша. Господу се молећи, уз благослов Епископа ваљевског Г. Милутина,  надају се да ће обнову успешно обавити на радост свих.

Марко Филиповић, вероучитељ

Велики радови на обнови црквеног комплекса у Врелу код Уба

Велики радови на обнови Светониколајевског храма у Врелу и на помоћним објектима црквеног комплекса у поодмаклој су фази.

У петак, 25. августа 2017. године архијерејски намесник тамнавски протојереј – ставрофор Митар Миловановић посетио је свештенике врељанског храма и заједно са њима уверио се у квалитет радова на лицу места.

Благодарећи Господу Богу и  молитвама Светог Николаја Мирликијскога Чудотворца, заштитника храма у Врелу код Уба, а богољубљем великог добротвора г. Немање Матића, светски познатог и признатог фудбалера родом из Врела као и других парохијана и верника приложника, у црквеном комплексу у Врелу су у току велики радови на обнови и изградњи.

На једном од највиших црквених торњева у околини најпре је промењена и постављена нова дрвена конструкција са изолацијом која се сад облаже – прекрива бакарним лимом. Стари сатови који одавно нису у употреби биће замењени новим.

На црквено – парохијском дому замењен је дотрајали цреп, а на другом парохијском дому у току је промена комплетне кровне конструкције.

У једном делу, иначе огромне порте, гради се ограда у камену и то у дужини од 130 метара, а планира се и нивелација –  равнање тог дела порте.

Такође, у току је извођење и многих молерских радова и дотеривање.

– Благодарим  драгом Богу и Светом оцу Николају, а посебно се захваљујем г. Немањи Матићу, без чије помоћи свега овога не би било. Захваљујем се и другим парохијанима и вернима, који су по својим могућностима помогли и даље помажу ово наше заједнички започето дело у славу Божју. Поменуо бих овом приликом и г. Видосава Ћосића, који води радове на црквеном торњу, као и Животу Маринковића и Божидара Максимовића, који нам пуно помажу са радним машинама – рекао је протојереј Небојша Миливојевић, старешина Светониколајевског храма у Врелу код Уба.

Александар Мандарић, јереј

[supsystic-gallery id=’180′]