Манастир Пустиња – древна светиња у новом руху

Манастир Пустиња најстарија је и најзначајнија светиња Епархије ваљевске. Годинама уназад траје свеобухватна обнова ове древне светиње, из које издвајамо само:  рад на обнови и проширењу приступног пута манастиру, изградње новог конака, израде нове водоводне мреже за редовно снабдевање манастира пијаћом водом. Текућа година остаће посебно уписана у летопис манастира Пустиње, јер је током ње изведен један од најзахтевнијих подухвата за очување и обнову манастирског храма – замена шиндре. Припреме за извођење радова на овом подухвату отпочеле су тачно пре годину дана, од када је припремано одговарајуће дрво за кровни покривач, које је прошло најквалитетнији систем заштите (импрегнација).

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Господина Милутина, дана 17. јула 2017. године, уз сагласност и стручни надзор Завода за заштиту споменика културе Ваљево, отпочели су радови на замени шиндре храма Ваведења пресвете Богородице у манастиру Пустињи. Наредних месец дана вредни мајстори извођача радова, извршили су стручно и пажљиво: демонтирање дотрајале шиндре, отклањање старе конструкције, постављање нових греда и патоса од дасака, заштиту одговарајућим кондором, постављање нове шиндре. Постављање сваког новог квадрата на крову манастира био је велики изазов, али и велика част за сваког учесника у овом несвакидашњем подухвату. Више него симболично, уочи празника Преображења Гоподњег завршени су сви радови на замени дрвеног кровног покривача. Традиционално, из године у годину, на празник Преображење велики број верника дођу да приме Свету Тајну Причешћа у овај манастир, па је ове године сваки посетилац могао уживати и у овом најновијем преображају манастирског Храма.

Обнову манстирског Храма највише је помогла Управа за сарадњу са Црквама и верским заједницама Владе Републике Србије, потом „Телеком Србија“, али и многи други дародавци и приложници манастира, којима овом приликом најсрдачније благодаримо. Нека им Господ и Пресвета Богородица, заштитница пустињске обитељи, дарује свеземаљска и надземаљска добра.

 

                                                                       Архијерејски намесник први ваљевски

                                                                           Дарко Ђурђевић, протонамесник

[supsystic-gallery id=’173′]