Освећење Цркве на Рожњу

Празник преподобне Мати Ангелине ове године посебно је свечано прослављена у манастиру Светог Василија Острошког на Рожњу. Епископ шабачки Г. Лаврентије и Епископ ваљевски Г. Милутин уз саслуживање монаштва и свештенства извршили су чин освећења манастирске цркве уз присуство директора Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама др Милете Радојевића, као и мноштва верног народа.

„Драга браћо и сестре, један од најбољих примера сусретања јесте сусрет Мајке Божије Марије и мајке Јована Крститеља Јелисавете. Овај прелепи и радосни сусрет се догодио док су се Господ Исус Христос и Свети Јован Крститељ налазили у утроби код својих мајки. Из Светог Писма свима је познато да је у утроби мајчиној заиграо Свети Јован Крститељ приликом овог сусрета. Ово је пример да се мали човек још у утроби мајке своје, као потпуно психофизичко биће, радује сусрету. Сусрет са Богом је велика радост и све је много лакше када су сретања са њим честа. На овој „светој гори“ ми смо се сусрели са живим Богом. Одавде видимо мало земље, али смо близу небесима и небесима над небесима тј. светлосном царству Христа Бога. Морамо то и сведочити, јер ако ми ћутимо и камење ће проговорити. Важно је да радост сачувамо и понесемо са собом из овог светог манастира.

Без честог читања Светог Писма тешко ћемо ући у царство небеско. Ако Свето Писмо стоји на полици, то је мртва књига, а ако се често чита, то је жива сила. Нови Завет је савршенство у љубави, али данас је прилика да се осврнемо на један догађај из Старог Завета. Када је велики и мудри Соломон саградио Храм, подигао је руке ка Господу и заблагодарио му: Господе Боже, Тебе небо и небо над небесима не могу сместити, мали је то простор за тебе Господе, али ја сам ти подигао овај Храм да дођеш у њега и молим те, погледај на овај храм и погледај ко у њега долази и благосиљај и праштај.

 Ми данас треба да чинимо као мудри Соломон. Нека буде благословено од Владике Лаврентија да кажем, овај Храм је освећиван одавно, а данас смо ми извршили чин освећења, без којег не може и не треба. Освећиван је Храм молитвама и сузама ове две монахиње, два анђела Божија. Велика радост се осећа на овој гори. Зато можемо и ми, попут Соломона, да кажемо: Господе, упри своје очи у овај Свети Храм, чувај ове две дивне монахиње, дај им здравља и крепости. Погледај, Господе, народ који долази овде и испуни им све њихове молбе и молитве које су њима на спасење. Господе, помози и онима који се још нису срели са Тобом и њих приведи Себи. Помози, Господе, да страдања и прогона буде што мање, јер и ми као Свети Владика Николај узвикујемо: докле Господе, докле! Заустави муку народа свога. Због тога морамо долазити у овај Храм Божији. Знајте да се Бог не може сместити ни у један простор, али се може уселити у срце људско.

Благодарим Владици Лаврентију који ме је позвао на овај лепи и радосни догађај и користим ову прилику да му честитам 50 година архијерејске службе као и 59 година монашког живота. Тачно на данашњи дан и празник Преподобне Мајке Ангелине, пре 59 година, Владика Лаврентије је замонашен.  Свети Владико, благосиљајте, хвала на свему и од Бога Вам свако добро, дуг живот и здравље. Ви сте наш стуб и молитвеник пред Господом. Срећан празник свима!“, речи су из беседе Владике Милутина.

На Светој Литургији чин игуманије и право ношења крста добила је монахиња Параскева која је била видно дубоко дирнута великим речима које су прочитане у молитви. Владика Лаврентије се, по завршетку Литургије, захвалио Владици Милутину и свима присутнима што су дошли на Рожањ и увеличали прославу.

Из канцеларије Епископа

[supsystic-gallery id=’169′]