Света великомученица Марина – слава храма у Гуњацима


Теби, храброј невести Христовој, која си изабрана да неизрециву славу Божију објавиш свим величанственим створењима, усрдну молитву узносимо и молимо те да погледаш и на нас недостојне, и да нам помогнеш да се очистимо од греха, да душе врлинама обложимо и да у Царство Небеско уђемо, како би могли да кличемо:
Радуј се света Великомученице Марина, разгори наша срца огњем Божанске љубави!

Дана 30. јула 2017. године Господње верни народ села Гуњака и околине прославио је једну од најмоћнијих и највољенијих Светитељки Православља, Свету великомученицу Марину – Огњену Марију.

У једном од најмлађих храмова наше епархије, саграђеног поред ископина темеља древне цркве, Свету Архијерејску Литургију служио је Преосвећени Епископ ваљевски Г. Милутин, уз саслужење протојереја – ставрофора Живојина Петровића из Ваљева, протојереја – ставрофора Раденка Андрића – архијерејског намесника подгорског, протојереја – ставрофора Јована Полића, јереја Чедомира Ђурића и ђакона Александра Филиповића.

Његово Преосвештенство беседећи на Јеванђеље о умножењу хлебова у пустињи је рекао да је потребно имати веру као што је имало мноштво народа идући за Господом Исусом Христом, да је сваки храм Божији наш Јерусалим, да небески заштитник овог села и храма Огњена Марија треба да буде узор младим женама данашњице, која је иако по рођењу паганка постала светило вере у Господа, истичући да су становници овог планинског краја веома побожни и честити.

Током празничног богослужења освештан је и пререзан славски колач и колачи данашњих свечара, након чега су домаћини припремили послужење за све присутне госте.

Старешина храма Свете великомученице Марине протојереј – ставрофор Будимир Стевановић поздравио је све присутне, посебно се захваливши Епископу Милутину на посети овом храму и благослову који доноси верном народу. Потом је Владика захвалио домаћинима на указаном гостопримству, и овом приликом честитао пола столећа архијерејске службе Епископу шабачком Г. Лаврентију, говорећи да је он Епископ којим треба да се поносимо, подсетивши да је по његовом благослову још док је био епископ шабачко – ваљевски започето са ископавањем „Црквина“ поред данашњег храма на Симића брду у Гуњацима.

Слободан Андрић, вероучитељ

[supsystic-gallery id=158 position=center]