Огњена Марија – градска слава Лајковца

На дан свете мученице Марине – Огњене Марије 30 ⁄ 17. јула, славе града Лајковца, у храму Светог Димитрија у Лајковцу обележавању славе присуствовао је архијерејски намесник тамнавски, крстоносни прота Митар Миловановић, Председник општине Лајковац господин Андрија Живковић са сарадницима.

     Свету Литургију служили су умировљени протојереј – ставрофор Милош Љубичић из Уба, протојереј Милан Васиљевић из Лајковца и јереј Александар Мандарић из Уба. Светој Литургији поред присутног народа присуствоаво је председник Општине Лајковац господин Андрија Живковић са сарадницима. Одговарање на Светој Литургији појао је хор Св. Серафим Саровски из Зрењанина. За певницом су били млади теолози, Растко Алимпијевић из Уба и гости из епархије шумадијске Никола Иванковић и Дејан Јовановић.

   На Светој Литургији поучно слово окупљеном народу упутио је јереј Игор Илић из братства храма Васкрсења Христовог из Ваљева. Протојереј ставрофор Митар Миловановић је у присуству свечара пререзао славски колач честитајући Председнику општине господину Андрији Живковићу градску славу, свим грађанима Лајковца и свим присутним верницима празник посвећен Светој мученици Марини.

   Након тога крстоносни прота Митар Миловановић у присуству многобројних верника, извршио је освећење водице и прочитао литијску молитву испред литијског записа, Крста у порти цркве. После тога прота Митар је извршио освећење нове чесме у порти цркве а затим се верни народ послужио житом и хлебом.

   Чланови фолклора КУД а из Лајковца извели су сплет игара, а после њиховог наступа хор ,,Серафим Саровски“ из Зрењанина испред парохијског дома извео је неколико песама, на општу радост гостију. На позив господина Андрије Живковића домаћина градске славе Св. мученице Марине, присутни гости и верни народ позвани су у велику трпезарију парохијског дома за трпезу љубави.

    У пригодној и надахнутој беседи крстоносни прота Митар Миловановић за трпезом љубави, обратио се Председнику општине, његовим сарадницима и окупљеним гостима, преневши архијерејски благослов и поздраве Његовог преосвештенства владике ваљевског господина Милутина. Прота Митар је речима захвалности за несебично залагање градске власти, разумевању и пружању сваке помоћи Цркви и Црквеној општини, за реализацију изградње градске чесме која се налази у дворишту порте, који на тај начин доприносе остварењу бољитка Црквене општине Лајковац и јачању хришћанске заједнице, пожелевши им благослов Господњи.Крстоносни прота Митар је прочитао предлог старешине цркве у Лајковцу протојереја ставрофора Томислава Матића, и свештенства лајковачке цркве за доделу Архијерејске Грамате,Општини Лајковац, затим господину Милутину Павловићу надзорном органу, који је несебично и без икакве надокнаде надгледао ову фазу радова у портии извођачу радова из Мионице господину Дејану Каљевићу због квалитетно одрађених радова. Свима њима прота Митар се искрено захвалио и још једном им заблагодаривши пожелео благослов Господњи.

   За време обеда чланови хора Св. Серафим Саровски неколико пута су изводили црквене песме, као и делове из оперских арија.

   Речима захвалности Општини Лајковац, надзорном органу и извођачу радова, као и учествовањем хора за трпезом љубави, крунисана је овогодишња прослава градске славе Св. мученице Марине – Огњене Марије.

Марина света буди близу нас, близу душа наших. Амин!

Приредио, Златко Перић

[supsystic-gallery id=’164′]