Казивање о чудесним исцељењима туманских светитеља

Чудесна исцељења туманских светитеља показатељ су неупитне вере у Васкрслог Господа и Његове несебичне љубави према нама, да и ми примером Светог Зосима и Светог Јакова будемо прослављени у Њему на живот вечни.

Чудесна исцељења над моштима Светог Зосима и Светог Јакова Туманског била су тема предавања у циклусу Духовне беседе, која организује ПНХЗ „Свети Макарије Велики“ у Убу. Већ је укорењена традиција ове заједнице да сваког месеца окупља вернике око тема из различитих сфера хришћанског живота, како би они у својим врлинама све више узрастали ка Господу Христу. Овог пута настојатељ свештене обитељи туманске игуман Димитрије, са сабратом јеромонахом Петром, пренео је део чуда које Господ преко Светог Зосима и Светог Јакова Туманског излива на оне који се неуморно моле и клањају пред моштима ова два светитеља.

Беседи је претходио акатист Богородици Тројеручици. У уводном делу предавања духовник заједнице протојереј Душан Бабић поздравио је присутне и пожелео добродошлицу игуману Димитрију и јеромонаху Петру. Након поздравног слова присутнима се обратио сабрат манастира Тумане јеромонах Петар, изневши предање о настанку манастира и житија великих туманских чудотвораца.

 

Говорећи о чудима туманских светитеља, игуман Димитрије истакао је да када би се бележила „…једно по једно – мислим да написане књиге не би стале ни у сами свет“ Јов (21, 25).

-Међу нама има људи који могу да посведоче да све ово што ми износимо јесте жива истина. Не зато што ми тражимо нечију потврду, већ желим да покушам да вам дочарам колики је у ствари благослов Божји у наше дане изливен у туманску светињу. Свети Зосим Чудотворац познат је већ вековима. Око његовог гроба и око његовог свештеног култа манастир Туман не само да је заснован, него је трајао вековима. Иако немамо некаквих писаних података из средњег века, знамо да је манастир Туман три пута рушен и спаљиван готово до темеља, а монаси га никада нису напустили управо захваљујући чудотворном гробу Светог Зосима.

Када смо дошли у Тумане ја сам сматрао да је Свети Зосим познат као подвижник и Христов човек али да није чудотворац. Али, прешао сам се у томе зато што ме је Свети Зосим просто сам уверио у супротно. Од тога дана до данас у манастирски летопис – у књигу сведочанстава, уписана су многа чудеса – рекао је игуман Димитрије.

Последње чудо које је записано тиче се једне жене из Београда која је дошла у манастир са цистичном израслином на леђима, која јој је стварала бол. Са вером је дошла у манастир Тумане и поклонила се светитељима, поневши уље из њихових неугасивих кандила, којим је са вером кући помазала ту израслину. На њено чуђење, сутрадан се израслина све више и више топила, да би  потпуно нестала.

Такође, јуна ове године, једна поклоничка група стигла је из Лесковца. Дошли су, између осталих, и једна бака и њена унука. Унука није говорила шест година. Код моштију Светог Зосима прочитана јој је молитва и дете је изашло из манастира и почело сасвим нормално да говори- рекао је игуман Димитрије.

Ово је само мали део једног богатог сведочења, не само монаштва туманске обитељи, већ и оних над којима су се чуда Божја пројавила и који су били ради да то на овом предавању поделе, а што можете ускоро послушати и видети у рубрици –ДУХОВНЕ БЕСЕДЕ- сајта Црква Уб.

Милош Рафаиловић

[supsystic-gallery id=’160′]