У сећању Душан Илић, председник Црквеног одбора ЦО Врујци (1967 – 2017)

На празник Свете иконе Богородице Тројеручице, 25/ 12. јула Лета Господњег 2017., у вечност се преселио Душан Илић, члан Епархијског Управног Одбора и Епархијског савета Епархије ваљевске, председник Црквеног одбора ЦО Врујци, један од најистакнутијих прегалаца у винограду Господњем, којима се Ваљевска епархија могла подичити у данашње време. Узоран домаћин, син, супруг, отац и дека; врли професор љишке Основне школе „1300 каплара“, комшија као род близак и увек спреман да помогне, неуморни трудбеник за Цркву Божју, на чије се вредне и спретне руке даноноћно могло рачунати…

Душан Илић рођен је у Велишевцу, у честитој и побожној породици Момчила и Милене, која је чувала свевремене вредности вере православне, славећи Светог Стефана и Светог Николу, походећи богослужења и живећи како јеванђељска мисао казује. Према речима старешине Храма Свете Великомученице Марине свештеника Владимира Терзића, породици за узор свима у свим временима.

Основну школу завршио је у Горњој Топлици, а Средњу машинску у Љигу, док је звање инжењера стекао на Вишој машинској школи у Чачку. Дуги низ година радио је као професор у ОШ „1300 каплара“ у Љигу. Родни Велишевац никада није напуштао. Поред професуре, волео је своје породично имање и, упоредо са преношењем знања ученицима, стизао да се бави и пољопривредним радовима. При Храму Свете Великомученице Марине градио је фонтану, припремао славску свечаност, бринуо о чистоћи и много чему што је неопходно за живот светиње. Због своје доброте и огромне љубави коју је несебично поклањао, био је радо виђен међу свим људима. Вољен и поштован, као редак господин и једнако „човек из народа“.

У браку са супругом Светланом, Душан Илић изродио је троје деце – Ану, Ивану и Илију. Ћерка Ана удата је за Павла Матулића, дипломираног теолога и археолога, са којим има сина Петра, коме је дека Душан био нарочито посвећен.

Опело Душану Илићу служиће Епископ ваљевски Г. Милутин 27. јула 2017. године у 13 часова у Храму Свете Великомученице Марине у Врујцима, а сахрана ће бити обављена на гробљу у Велишевцу.

Ј. Ј.