Изложба фотографија „Православне цркве и капеле у Естонији“ у Народном музеју Ваљево

 

Сусрет Владике Милутина са амбасадором Естоније

Културне везе између народа неретко буду управо оне које граде мостове преко којих потом прелазе привреда, политика и друге делатности, рекао је приликом отварања изложбе фотографија „Православне цркве и капеле у Естонији“ директор Народног музеја Ваљево др Владимир Кривошејев. Ваљево је, након Београда, други град у Србији у коме је ову изложбу отворио Његова екселенција амбасадор Републике Естоније у Србији Данијел Ерик Шер. Део овог свечаног чина био је и Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин са епархијским свештенством, као и почасни конзул Републике Естоније у нашој земљи Петар Ракочевић. Ове године, Естонија је преузела председавање Европском унијом и посета Ваљеву једна је од првих и веома важних активности амбасадора, будући да уметничко стваралаштво доприноси јачању веза двеју земаља и њихових народа.

Естонија је земља која нема много верника, од чега једну половину чине православци а другу лутеранци. Темељи Православља датирају од 11. и 12. века. Постоји 140 православних храмова и капела. Њихова специфичност, истакао је амбасадор Данијел Ерик Шер, огледа се у томе што су многе направљене од дрвета. То се може видети на фотографијама, чије ауторство потписују Јанус Плаат, Лееле Ваља и Арне Маасик, а које ће Ваљевци бити у прилици да погледају до краја јула 2017. године.

Сусрет естонског амбасадора Његове екселенције Данијела Ерика Шера и Епископа ваљевског Г. Милутина протекао је у срдачном разговору и благодарју на међусобно указаној части. По завршетку отварања, уприличен је коктел за све посетиоце изложбе.

Ј.Ј.

 

[supsystic-gallery id=153 position=center]