Владика др Атанасије (Јевтић) одржао предавање на „Духовним беседама“ Цркве Уб

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Г. Милутина, у оквиру „Духовних беседа“ Цркве Уб и организацији ПНХЗ из Уба, на дан Светог преподобног Аве Јустина Ћелијског у среду 14/1. јуна 2017 лета Господњег, Његово Преосвештенство, умировљени Епископ Захумско-Херцеговачког Г. Атанасије (Јевтић) одржао је предавање „Дом Спасов – општи и наш – Црква Божја“.

Након величанствене Архијерејске литургије у манастиру Ћелије, владика Атанасије посетио је питому варош Уб и њен велелепни храм Христа Спаситеља у поподневним часовима где су га свечано дочекали убски свештеници на челу са протом Митром Миловановићем, Архијерејским намесником тамнавским.

Најпре је, са почетком у 17 часова служен акатист Светом преподобном Ави Јустину Ћелијском, да би потом владика Атанасије беседио у препуној сали убског црквеног дома.

Истакнути Архијереј српске Цркве, познати православни теолог и духовно чадо Светог Аве Јустина Ћелијског,задивљен изгледом убског храма и фрескописа у њему, осврнуо се на стару српску средњевековну традицију у којој су се најлепши и најзнаменитији српски храмови посвећивали управо Вазнесењу Господњем – Спасовом дану – Спасовдану, као што су Жича, Пећка Патријаршија, Дечани и многи други.

-Бог је Цркву замислио као Општи дом – и Спасов и наш. То се најбоље открива кроз љубав Господа Исуса Христа који јесте Црква, Сабор а ми браћа Његова. Црква је дом Очев, обиталиште Духа Светога и тело Христово чији смо ми удови. Сам храм, грађевина је привид, тело а срце тога тела јесте Света Литургија – речи су Преосвећеног владике Атанасија који по први пут држи предавање у Убу.

– Стварајући свет, Бог уствари ствара Цркву, као велику тајну љубави и спасења. Сам човек је недокучива велика тајна, тајна слободе, а мерило слободе је љубав. Црква Божја рефлектује Бога, слика је Божја, функционише као Бог зато у њој и постоје многе службе. Црква је и слика света, зато у њој благосиљамо воду, пшеницу, жито, грожђе, со, читаву земљу од чијег је праха човек настао. Црква је тако тајна и човека, подвиг љубави према Богу и ближњима на путу ка Царству Божјем. Зато је исправна руска традиција у којој Христа сматрају чланом своје породице.

Црква нас окупљакао децу Божју, окупља нас око Свете чаше – Причешћа. Зато је Спасов дом – дом нашег спасења и заједнице са Богом – део је из предавања владике Атанасија (Јевтића) на Духовним беседама Цркве Уб у организацији Православне народне Хришћанске Заједнице „Свети Макарије Велики“ при убском храму.

Јереј Александар Мандарић, вероучитељ

[supsystic-gallery id=’137′]