Владичанска Литургија у Саборном храму на Петровске покладе

У Недељи Свих Светих, на празник Преподобномученице Теодосије Тирске и Петровске покладе, 11. јуна/29. маја 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Васкрсења Христовог у Ваљеву. У богослужењу Владики Милутину саслуживало је овдашње свештенство и архимандрит Доротеј (Форшнер), оснивач и старешина манастира Свете Тројице у Бредареду (Шведска), добро познат и драг ваљевском верном народу, који је пре више од двадесет година управо крај Епископа Милутина (тада игумана манастира Каона) узрастао у православној вери и примио монашки постриг.

Празничну беседу у част свих Божјих угодника произнео је свештеник Дејан Трипковић, ваљевски парох и духовник Казнено – поправног завода. Подсетивши на страдање Господа Христа и свих хришћана до данашњих времена, он је истакао да и сами морамо бити спремни на неку врсту страдања, ако драговољно узмемо свој крст и пођемо за Спаситељем. Српски народ је то осетио на својој кожи у доба турског ропства и безбожничких власти у 20. веку. Страдао је, али и дао дивне светитеље као што су Свети Василије Остршки, Свети Владика Николај, Преподобни Отац Јустин Ћелијски и многи други, који су живели хришћанском вером и постали исповедници и мученици за Христа.

  • Наш народ се уз Светог Саву определио за пут хришћанских светитеља. Отац Јустин је из манастира Ћелије, у тешко време за српски народ, поручивао народу куда треба да иде и какав треба да буде. Говорио је да Срби треба да иду за Христом. Тај пут је трновит, али Бог даје благодат, Дух Свети даје силу да се на њему издржи. То је једини могући пут за човека на овом свету. Отац Јустин каже да је човек који без Бога покушава да буде човексамо „ка човек“. Ако са Богом не постане „свечовек“, он постаје „подчовек“ или „нечовек“. Дакле, изаберимо пут „свечовека“, а тај пример нам дају сви свети које данас прослављамо – истакао је отац Дејан Трипковић.

Сваког дана у свету много људи страда, даје животе за Господа Христа. За многе од њих не знамо. Могуће је постати прави хришћанин и у овом свету, који обилује неморалом и бешчашћем, само ако се човек за то определи, закључио је свештеник Трипковић.

 

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’132′]