Величанствено сабрање у Обреновцу у част градске славе Силаска Светог Духа на апостоле

Једна од најлепших слава у дугој историји

  • Празнику Силаска Светог Духа на апостоле, у народу званом Света Тројица или Педесетница, посвећен је храм у Обреновцу, подигнут пре 149 година. Од тада наовамо, овај дан посебно је светкован у лепој посавској вароши. Лета Господњег 2017. Свету Архијерејску Литургију служили су Њихова Преосвештенства Епископ ваљевски Г. Милутин и Епископ аустралијско – новозеландски Г. Силун, уз саслуживање бројног свештенства и свештеномонаштва и појање Црквеног хора „Свети Јоаким и Ана“, под управом др Габријеле Вучај. По богослужењу уприличена је литија градским улицама, у којој су учествовали представници општинске власти, војске, полиције, образовних установа, чланови Дечјег црквеног хора „Ваведење Пресвете Богородице“, фолклорна друштва из разних земаља, чијим је сусретима Обреновац домаћин преко деценију, и бројни верници. Славски колач преломљен је у згради Градске општине Обреновац. Славље је завршено свечаним агапама у парохијском дому Храма Свете Тројице.

Дан који нема духовне садржине узалуд је прошао. Ветар га је одувао и од њега ништа није остало. Празник Свете Тројице Лета Господњег 2017. у Обреновцу веома је посебан дан јер ово је једна од најлепших слава у овом граду, рекао је Епископ ваљевски Г. Милутин у обраћању учесницима свечаности за трпезом љубави. Честитајући славу градском руководству, свештенству и свима сабранима, он је истакао да са председником Градске општине Г. Мирославом Чучковићем Црква има одличну сарадњу. Такође, Владика Милутин поздравио је директоре обреновачких школа и позвао их да у септембру дођу на Дивчибаре и да заједнички поразговарају о унапређењу верске наставе.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић упознао је надлежног архијереја и све присутне о постигнућима на које је општинско руководство нарочито поносно. У првом реду то је подршка косовско – метохијским селима Прилужје (Општина Вучитрн), где се учествовало у изградњи фискултурне сале у школи, и селу Осојане (Општина Исток), коме ће бити пружена помоћ при изградњи објекта за смештај деце. Такође, Обреновац је збратимљен са Општином Соколац (Република Српска), која ће ускоро обележити годишњицу погибије 4 хиљаде српских војника. Важно је, указао је Чучковић, да присуствујемо парастосу, помолимо се и одамо почаст борцима за слободу српских земаља. Епископу аустралијско – новозеландском Г. Силуану, чије је служење Свете Литургије увеличало светковину Обреновчана, сви одавде треба да пружимо молитвену подршку да његова мисија на најудаљенијем олтару Српске Православне Цркве доживи процват, на духовно добро нашег народа на Петом континенту, поручио је први човек Обреновца.

Епископ аустралијско – новозеландски Г. Силуан духовно је рођен у Ваљевској епархији. Вест да је изабран за епископа у Аустралији примио је управо у Обреновцу, подсетио је духовни му отац Епископ ваљевски Г. Милутин. Радост је велика бити поново у предивном Обреновцу и његовој предивној цркви, поделити сећања на тренутак у ком је сазнао да је причислен Сабору архијереја Српске Цркве…

  • Било ми је драго учествовати у литији, која је пролазила кроз овај предивни град. Литија освећује град, оприсутњује Свету Тројицу тропаром који се пева, молитвама које се узносе, водом којом се кропи град. Колач смо преломили у градској управи. Град прима благослов, освећује се и умива. Како је то предивно… Моја порука, мој вапај српском народу јесте: „Останите чврсти у Лазаревом завету!Поштујте своје претке! Ако ви посустанете, нећемо ни ми на западу опстати. Наш поглед је уперен према вама. Очекујемо вашу подршку, ваше молитве и ваш пример. Ми смо караула истурена далеко од отаџбине, али се трудимо да очувамо оно што је најдрагоценије и што нашу културу чини уникатном, а то је наша православна вера, наше Светосавље – рекао је Владика Силуан, заблагодаривши народу Епархије ваљевске, којег уз Епископа Милутина увек молитвено помиње. Његови епархиоти увек су спремни да материјално помогну браћу у матици. То се видело и током поплава 2014. године, које су нарочито погодиле управо Обреновац.

Ј. Ј.

Видео: Свечана литија у Обреновцу 04. јун 2017. године.

[supsystic-gallery id=’123′]