Састанак директора школа у манастиру Боговађа

Захваљујући  прегалаштву вероучитеља, доброј сарадњи свештенства са директорима и запосленима у школама, Епархија ваљевска и ове године је прва на територији Српске Православне Цркве по броју ученика који похађају веронауку од њеног повратка у наставу основних и средњих школа. То је радост велика и лепо је поделити је на оваквим сабрањима, истакнуто је на састанку директора школа подручне епархије са епархијским начелником за веронауку протојерејем Миланом Ристивојчевићем и архијерејским замеником Епископа Милутина свештеником Филипом Јаковљевићем, који је одржан 1. јуна 2017. године у манастиру Боговађа. Иако је увек радо учествовао у раду састанака, Владика Милутин ове године није био у могућности да дође, услед обавеза које је као члан новоизабраног Светог Архијерејског Синода имао у Београду.

Финале квиза „Православна слагалица“, одржано дан пре у Центру за културу Ваљево, заиста је прелеп догађај, који је окупио вероучитеље и ученике – такмичаре и публику. Све је било изузетно добро организовано и похвале за то припадају протонамеснику Слободану Алексићу и ђакону Драгану Станојевићу. Благословом Епископа Милутина, квиз „Православна слагалица“ организоваће се и убудуће, поделио је утиске са ове смотре протејереј Милан Ристивојчевић, начелник за веронауку Епархије ваљевске. Он је истакао посебно задовољство радом вероучитеља у школама са малим бројем ђака. Примера ради, школа „Милош Марковић“ у Лесковицама успела је да се пласира у финале, иако је за конкуренте имала знатно бројније школе из Ваљева. Такође, победник квиза, ОШ „Никола Тесла“ из Скеле код Обреновца је малобројна…

  • Оно што је мене посебно дирнуло јесте вероучитељ школе „Никола Тесла“ Милан Нинковић. У његовом раду се види да има изузетан приступ настави, одговорност… Не станује у Скели, а није му тешко да путује јер воли своју школу и ученике. Тај пример потврђује како се изграђују добри односи и постаје породица са ученицима, колективом и директором школе – похвалио је прота Милан Ристивојчевић овогодишњег победника „Православне слагалице“.

Такмичења су прилика да се код ученика развије интересовање за верску наставу и подстицај да се о наученом размишља више. Висок одзив ученика у нашој епархији  је велики успех, али хришћанима похвала не сме да служи гордости. Она је својеврсно бреме и обавеза на још већу одговорност, рекао је архијерејски заменик јереј Филип Јаковљевић у обраћању директорима школа са територије Епархије ваљевске. Ова сабрања прилика су да поделимо радости, али и да продискутујемо о евентуалним проблемима и видимо шта још можемо учинити на побољшању квалитета рада и односа Цркве и школе.

  • Сви заједно смо сабрани и за циљ имамо васпитање деце, да расту у мери раста висине Христове. Човек као боголико биће има потенцијал сталног узрастања. Задатак свих нас, представника школа и Канцеларије за веронауку Епархије ваљевске, јесте да увек радимо на побољшању квалитета рада са децом – закључио је архијерејски заменик свештеник Филип Јаковљевић. Он је пренео поздраве и благослове Епископа Милутина, оправдано одсутног услед синодалних обавеза. Будући да постоји одређен број директора школа који никад не посећује састанке, свештеник Јаковљевић замолио је све учеснике да их подстакну да учествују у овим окупљањима, како би се успешан рад са децом наставио и унапредио.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’121′]