Епископ Милутин и Епископ Силуан на отварању изложбе „Протина писма“

Господ је позвао Проту Матеју Ненадовића у време када је то било најбоље за српски народ. Баш као и Владику Николаја, Оца Јустина и све велике људе. Прота Матеја био је народски одмиља речено „попа“, али и истакнути државник, дипломата, писац, вредни домаћин који је знао да ископа башту и збрине овце у тору. Хвала Богу што људима даје различите дарове, да се српски народ у различитим временима сачува, рекао је Епископ ваљевски Г. Милутин на отварању изложбе „Протина писма“ аутора Владимира Дамњановића, која је приређена у Међуопштинском историјском архиву у Ваљеву поводом 240 година од рођења Проте Матеје Ненадовића.

  • Радујем се што сам данас овде. Посебно због тога што је са нама и Епископ аустралијско – новозеландски Г. Силуан, да нашим Србима тамо пренесе утиске са ове изложбе. Поносан сам што сам владика ваљевски јер овде, поред два светитеља, имамо и Војводу Мишића, Десанку Максимовић, Проту Матеју и многе великане – истакао је Владика Милутин.

Изложбом „Протина писма“ Историјски архив обележава важан јубилеј – 240 година од рођења Проте Матеје Ненадовића, свештеника бранковинског, који је уједно био устанички вођ и старешина. Све време у државној служби обављао је одговорне послове, увек штитећи достојанство српског народа као учесник, очевидац и оснивач Србије у рађању, рекла је директорка историјског архива Снежана Радић. Изложба садржи 57 писама личне и пословне природе, насталих у периоду 1833 – 1849. године, која су сада први пут доступна јавности. Писана су црним мастилом, ћириличним писмом на машински израђеном папиру. Прота Матеја имао је вичну руку. Писао је лепо, јасно и граматички исправно. Из ове збирке, која представља национално благо, сазнајемо о мање познатој страни његове личности, а то је да је, поред врсног учењака и државника, био велики домаћин, захвални супруг протинице Јоке и брижни отац и деда.

О значају изложбе „Протина писма“ говорио је члан Градског већа Дејан Богојевић. Са садржајем једног од писама Проте Матеје из 1833., које говори о забрани удаје унуке, посетиоце отварања упознао је имењак славног проте, рецитатор Ваљевске гимназије Матеја Манојловић.

 

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’114′]