Светониколајевска свечаност у манастиру Лелић

Благодаримо Господу за сваки дан!

  • Поводом празника Преноса моштију Светог Оца Николаја Мирликијског, у манастиру Лелићприређена је свечаност која је у задужбину Светог Владике Николаја, као и више пута у години, довела мноштво верног народа. Светом Литургијом началствовао је пензионисани парох ваљевски протојереј – ставрофор Љубисав Аџић. Беседу у част храмовне славе лелићке обитељи казивао је протонамесник Драган Јаковљевић, парох петнички –

Свети апостоли и сви свети Божји људи кроз преко два миленијума дугу хришћанску историју видели су у Христу Господу истински живот, победитеља смрти, васкрситеља, Оног који седи на престолу са Оцем, који је из љубави према човеку, сишао у овај свет и узео све наше грехе. Видели су и, оставивши свој пређашњи живот, кренули за Њим. Сва блага овог света ништавна су пред Господом и безвредна, ако нису охристовљена. Свети Николај Мирликијски чудотворац, чији пренос моштију прославља светиња у Лелићу,  један је од многих који су у диптихе светих уписани. Оставио је живот овоземаљски и кренуо за Христом уским и трновитим путем. Путем пуним страдања, бола и уздисаја, на чијем крају чека венац правде и вечног живота, беседио је протонамесник Драган Јаковљевић на Светој Литургији у манастиру Лелић.

  • Мало је оних који иду тим путем. Свети Николај се сваког дана на Господа угледао и Он га је за земаљског живота наградио, даровавши му благодат да чини чуда својим молитвама. По престављењу, светитељ добија свој прави смисао јер Господ кроз његове мошти васпоставља благодатну истину, која сија из Царства небеског на нас грешне на земљи, који моштима притичемо и молимо се. Зато ми овде прослављамо име Божје, благодарећи Му за све што нам је пружио и што нам је оставио светитеље – Светог Николаја Мирликијског чудотворца, Светог Владику Николаја Лелићког, чијим се моштима овде поклањамо, и многе друге. Молимо се да нас Господ држи у својој благодати! Држаће нас, ако будемо славили име Његово и благодарили за све што наилази на нас сваког дана и ако будемо молили за улазак у Царство небеско- истакао је протонамесник Драган Јаковљевић.

Венац који су светитељи примили јесте вечни живот у Царству небеском, гледање лица Божјег. Свако срце Господ на земљи препознаје, а на нама је да препознамо Његову вољу и следимо је. Да не живимо више ми, већ Господ у нама, како је говорио Свети апостол Павле. Да увек сведочимо истину и љубав Божју јер ми смо апостоли у храму, дому свом, свугде у свету, закључио је отац Драган Јаковљевић.

Након Свете Литургије, пререзан је славски колач и освећено жито и вино. Свечану славску трпезу вредно лелићко братство, предвођено старешином архимандритом Авакумом и игуманом Георгијем, за све учеснике сабрања приредило је у манастирској трпезарији.

 

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’105′]