Пренос моштију Светог Оца Николаја – слава манастира Грабовац

Покажимо веру и наду у Господа кроз искушења!

  • У част храмовне славе цркве манастира Грабовац, празника Преноса моштију Светог Оца Николаја, свештенство архијерејских намесништава посавског и тамнавског служило је Свету Литургију, уз појање певнице, коју је својим дивним гласом предводила игуманија Грабовца мати Ирина. Празничну беседу произнео је протојереј Милан Ристивојчевић, парох четврте убске парохије –

Култ Светог Николаја Мирликијског, у народу званог Свети Никола, један је од најраспрострањенијих у српском и васцелом хришћанском народу. Славимо га два пута у години – 19. децембра, када се Господу преставио, и 22. маја, када су његове мошти пренете из града Мире у град Бари. Велики је благослов имати га за заштитника, како за монаштво и свештенство, тако и за верни народ. Свети Николај, током свог подвижничког живота, био је ватрени проповедник и борац за праву веру, спреман да је чува и брани како год уме, беседио је протојереј Милан Ристивојчевић на Светој Литургији у цркви манастира Грабовац, која је посвећена Преносу моштију Светог Оца Николаја.

У Цркви Христовој постоје ствари које за нас нису увек логичне. Дешавају се чуда попут нетрулежних моштију многих светитеља. Нелогичности су и чудесна исцељења, која светитељи пружају многима који имају вере.

  • Нелогичности има и у нашим животима па се често запитамо:“Зашто онај који је верујући, који долази у храм да се Богу моли, у свом животу има искушења?“ Верујемо да је наша вера истинска и да заслужујемо благодат Божју… Господ од нас очекује да, долазећи у цркву и живећи хришћанским животом, своју веру и наду у Њега покажемо кроз искушења. Она се могу превазићи вером. Када човек победи било које искушење, постаје снажнији. Свети Николај Мирликијски имао је искушење да прећути јерес и неистину. Није прећутао, већ се борио, оставивши нама пример да се за истину треба борити. Такав пут није увек лак, али нас води у Царство небеско – истакао је прота Милан Ристивојчевић.

Свако од нас ко верује и живи хришћански зна да га после овоземаљског живота, колико год година тај живот трајао, чека радост сусрета са Творцем и вечног живота у Царству небеском. То нам сведочи Васкрсење Господа Христа које славимо, певајући Васкршњи тропар од Васкрса до Спасовдана. Основ наше вере је Васкрсење Спаситеља. Без њега не би имале смисла ни молитве светима, ни Свете тајне, ни крсна слава, закључио је прота Милан Ристивојчевић. Он је честитао славу мати игуманији Ирини, надлежном пароху грабовачком протојереју Небојши Спасојевићу и свима који су дошли у ову светињу да прославе њеног небеског покровитеља.

По литургијском сабрању, уприличен је трократни литијски опход око манастирског храма и преломљен славски колач. Сабрање је завршено свечаном трпезом у манастирском конаку.

 

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’104′]