Припадници Министарства одбране и Војске Србије на поклоњењу светињама Епархије ваљевске

Чврсте везе између Војске Србије и Српске Православне Цркве унапређују се из дана у дан откако је 2013., након седам деценија, враћена верска служба у оквире армије. Са циљем духовног окрепљења и бољег упознавања са светињама Ваљевске епархије, припадници Министарства одбране и Војске Србије на празник Појаве Часног Крста у Јерусалиму, 20/7. маја 2017. године, реализовали су поклоничко путовање. Благословом Епископа ваљевског Г. Милутина, уважене госте дочекао је и током путовања пратио архијерејски намесник први ваљевски протонамесник Дарко Ђурђевић. У манастиру Ћелије, обишли су нови тробродни храм и поклонили се моштима Светог Оца Јустина. У манастирској трпезарији, добродошлицу им је пожелела игуманија ћелијске обитељи мати Гликерија, поделивши са њима сећања на Светог Оца Јустина. Пут их је потом одвео у Лелић, задужбину Светог Владике Николаја и оца му Драгомира. Након поклоњења моштима лелићком Златоусту, дочекао их је чувар кивота Владике Николаја игуман Георгије. У пријатном разговору, припадници Министарства одбране и Војске Србије имали су прилику да од оца Георгија сазнају о животу Владике Николаја и историјату манастира Лелић. На крају путовања уследила је посета манастиру Јовања. Уз домаћина –  јовањског игумана архимандрита Михаила, госте су дочекали чланови Српског хора „Свети Серафим Саровски из Зрењанина“. Под тремом је приређена трпеза љубави, а песма хора нарочито улепшала сабрање.

У знак благодарја за срдачан дочек, гости су уручили захвалнице мати Гликерији, игуману Георгију, архимандриту Михаилу и протонамеснику Дарку Ђурђевићу.

Поклоничко путовање предводили су начелник Одељења за вере у Генералштабу Војске Србије пуковник Саша Милутиновић, пуковник Милан Аксић и главни војни свештеник Слађан Влајић.

 

Ј.Ј.

[supsystic-gallery id=’101′]