Одржан 12. Републички фестивал осуђеничког литерарног стваралаштва у КПЗ – у Ваљево

Уметност је доказ да је Бог створио човека и млади људи би, сходно даровима које поседују, требало да се у њој остварују. Да се делима својим приближе Богу и постану бољи људи. Црква са радошћу благосиља уметничка сабрања, поручио је свештеник Дејан Трипковић, духовник Казнено – поправног завода Ваљево, учесницима дванаестог по реду Републичког фестивала осуђеничког литерарног стваралаштва чији је домаћин била ова установа. Свештеник Трипковић пренео је благослов Епископа ваљевског Г. Милутина, који учествује у раду Светог Архијерејског Сабора СПЦ у Београду, и пожелео ауторима радова да са овог скупа изађу оплемењени и испуњени позитивним мислима и осећањима.

Као и ранијих година, фестивал је показао да иза зидина затвора широм Србије стваралачки порив не посустаје. Да мноштво младића кроз реч и стих настоји да оно дубоко проживљено сачува од заборава и са другима подели. У условима одсуства слободе, свакодневица је видно другачија, а тиме и све што око опази и душа сакупи. И тако настају својеврсне исповести у причи и песми…

У категорији прозе, на овогодишњи Фестивал приспело је 99 радова од 56 аутора, док је у категорији поезије 100 аутора пријавило 211 радова. Дакле, приспело је укупно 310 радова осуђеника из 23 установе – казнено – поправних завода, окружних затвора, Специјалне затворске болнице Београд и Васпитно – поправног дома Крушевац. Стручни жири, којим је председавао писац, драматург и професор теорије књижевности др Миомир Петровић, доделио је прву награду  за прозни рад „Нова зора“ осуђенику В. Ц. Казнено – поправног завода Ниш. У категорији поезије, првонаграђени је Б. С. из Казнено – поправног завода у Ћуприји за рад „Ада“. Такође, додељене су и друге и треће награде и похвале. Најуспешнији учесници даривани су новчано, књигама и дипломама.

 

Ј. Ј.