Обреновац домаћин семинара вероучитеља Епархије ваљевске

У суботу, 20.маја 2017. године, у сали Црквене општине  Обреновац одржан је семинар вероучитеља Епархије ваљевске. Семинар под називом „Остваривање и примена програма верске наставе за ученике са сметњама у развоју“ одржан је да би се катихете упознале и усавршиле свој рад са децом са посебним потребама. Како држава инсистира све више на инклузији, односно укључивању деце са сметњама у развоју у редовну наставу, јавила се потреба за оваквим типом усавршавања.

Предавање је почело након литургијског сабрања, а предавачи су били Предраг Дацковић, Рада Ракочевић и Весна Нинковић, која је иначе вероучитељ у више школа са децом ометеном у развоју.

Након предавачког дела, вероучитељи заједно са епархијским начелником за верску наставу протојерејем Миланом Ристивојчевићем, организованим превозом, упутили су се у манастир Свете Петке Изворске надомак Параћина. Овај манастир није познат само по својој вековној традицији, већ и по томе што се при њему налази посебан дом, Дом за смештај лица ометених у развоју.

Након дирљивог сусрета са неколицином корисника овога дома и упознавања са  његовим радом, вероучитеље је дочекало неколико монахиња које су истакле да у дому бораве искључиво припаднице женског пола и да тренутно има 99 корисница, старости од 18 до 79 година.

Испуњени њиховом смиреношћу и љубављу, у повратку кући вероучитељи су обишли и манастир Лешје.

протођакон 
Слађан В. Филиповић

[supsystic-gallery id=’109′]