Прва Архијерејска Литургија у Храму Светог Георгија на Равној гори

на Равној гори

Снага српског народа је у јединству са Христом

На празник Светог Јакова Заведејева, 13. маја/30. априла Лета Господњег 2017., Свету Архијерејску Литургију у Храму Светог великомученика Георгија на Равној гори служили су Њихова Преосвештенства Епископи аустралијско – новозеландски Г. Силуан и ваљевски Г. Милутин, уз саслуживање епархијског свештенства и свештеномонаштва. По Светој Литургији, одслужен је помен армијском генералу и министру војном Краљевине Југославије Драгољубу – Дражи Михаиловићу и његовим ратним саборцима, који су се управо овог дана 1941. године сабрали на Равној гори како би отпочели борбу против окупатора. Као и лане, годишњица почетка антифашистичког војевања на Равну гору довела је поштоваоце Ђенерала Драже из разних крајева Србије.

Подигнута је пре две деценије за покој душа свих Срба изгинулих у рату 1941- 45. године, према пројекту чувеног архитекте др Предрага Ристића. Посвећена заштитнику ратника Светом Георгију Победоносцу, црква на  Равној гори донедавно је припадала Епархији жичкој. Добротом Епископа жичког Г. Јустина и људи из Српског покрета обнове дарована је Епархији ваљевској. Благодарје дародавцима упућено је у дану традиционалног равногорског сабрања на најлепши начин –  Светом Архијерејском Литургијом коју су служила два епископа, аустралијско – новозеландски Г. Силуан и духовни му отац Епископ ваљевски Г. Милутин.

– Ако благи Господ да, службе ће убудуће бити чешће. Приносићемо бескрвне жртве Господу за добро и спас српског народа и целог света. Овде ћемо говорити о Богу љубави и доброти Његовој. Богу, који жели мир целом свету и ми се у цркви на почетку Литургије управо за то и молимо. Да се сетимо генерала Драгољуба  и све  војске изгинуле на бојном пољу за крст часни и слободу златну. Ђенерал Дража био је дубоко религиозан човек. То сам спознао читајући његове говоре. Помолимо се да им Господ дарује Царство небеско рекао је у обраћању верницима Епископ ваљевски Г. Милутин, благодарећи Епископу Силуану што је са њим овде служио. Будући да у Аустралији постоји неколико четничких организација, велика ће радост њихова бити кад виде свог архијереја на Равној гори. Овом приликом, Владика Милутин обзнанио је да је Храм Светог Георгија добио старешину, протојереја – ставрофора Драгомира Јовановића (старешина Храма Васкрсења Христовог у Ваљеву), који ће се постарати да се равногорска богомоља што пре улепша.

Након Свете Архијерејске Литургије, одслужен је помен генералу Драгољубу Михаиловићу и његовим ратним саборцима крај споменика у бронзи, аутора београдског вајара Драгана Николића. Споменика који „гледа“ у храм Божји…

Благосиљајући данашњи дан и окупљање на Равној гори, Епископ аустралијско – новозеландски Г. Силуан истакао је да је „много гора“ у правди и опстајању српског народа. Опстајању његове свете вере, која надахњује историју српског рода и даје снагу да, попут Спаситеља, понесе свој крст, прође своју Голготу и дочека своје васкрсење и своју победу. А та победа, како су нас учили свети преци од Светог Саве наовамо, почиње у нама самима.

– Зацаривши Бога у себи, српски човек спреман је да кроз ову освећену земљу проноси истину о Богу, Његовој љубави према људском роду и призвању на живот вечни. Управо то је порука Равне горе – порука жртве и љубави, порука крста, Голготе и васкрсења. Нема јединства српском роду, ако оно није укотвљено у јединству са Христом и истином Његовом. То је порука која је потребна целом људском роду и она се проповеда и на Петом континенту – беседио је Епископ Силуан.

Христову истину проповедао је Свети Сава. Ђенерал Дража Михаиловић са својим војницима у жртви крстоносне љубави за ближње, такође. Проповедали су је својим знојем, крвљу и мучеништвом. Зато, требало би да их се сећамо. Данас, али и сваког другог дана. Они су показали спремност да из љубави према ближњем и отаџбини положе и своје животе. Српски народ у Аустралији чува и негује успомене на „чича Дражу“ и његове храбре солдате.

– Преносим вам поздраве српских четника са Петог континента, поздраве српског народа који је данас овде заједно са вама преко Свете Литургије, помена, уздаха и мисли… Суштина и смисао Равне горе јесте ова црква. Треба да је улепшамо и учинимо центром смисла нашег окупљања на овој гори Господњој. Управо из ње извире разлог свих подвига које поднеше наши преци. Подвига за своју веру и истину Христову овде на земљи. Та истина јесте да је човек саздан да буде бесмртно биће и онај који преображава творевину око себе – закључио је Владика Силуан своје поучно слово, које је дотакло мноштво учесника сабрања.

Заједничарење је завршено агапама у равногорском спомен дому, где су сви намерници били у прилици да погледају изложбу фотографија, које говоре о животу и раду припадника Равногорског покрета.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’97’]